Redmi Note 12 Pro+ review: un mid-range onest

Nici o panică! Încărcarea rapidă este pur și simplu de pe altă planetă.
Iate câteva poze, pe zi:

Designul e plăcut, modulul de camere arătos, modern, capacul spate este foarte elegant și el.

În momentul acesta, pe mi-home.ro prețul lui Redmi Note 12 Pro+ este de 2049 Lei (și pe emag.ro  – 2249 Lei)
În modul Night Mode, în anumite situații am avut o îmbunătățire, în altele s-a făcut o supra-expunere artificială – evident, va trebui să experimentați în funcție de câtă lumină ambientală aveți în momentul respectiv.

Specificații smartphone Redmi Note 12 Pro+

Date tehniceNu, nu vă speriați, nu am 10 ani să pic în plasa departamentelor de Marketing și să declar noul vârf de gamă Redmi Note un camera phone pentru atât. Redmi Note 12 Pro+
Ecran OLED de 6.67 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 395 ppi, rată de refresh maximă la 120Hz, HDR10+, Dolby Vision, luminozitate maximă 900 niți (HBM)
raport ecran corp 86,8%, sticlă protecție Corning Gorilla Glass 5, folie din fabrică aplicat de ecran
Procesor Mediatek MT6877V Dimensity 1080 pe 6 nm, octa-core cu 2 x 2.6 GHz pe Cortex-A78 + 6 x 2.0 GHz pe Cortex-A55
Memorie 8 GB RAM, 256 GB spațiu de stocare UFS 2.2
GPU Mali-G68 MC4
Sistem de operare Android 12 / MIUI 14
Conectivitate Dual SIM 5G nano SIM, Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, NFC, localizare prin GPS, Glonass, Galileo, BDS
Jack audio 3.5mm
USB Type-C 2.0
Camere foto și video Cameră principală cu 3 senzori:
– 200 Megapixeli Wide, 1/1.4 inch, f/1.65, 0.56µm, OIS, PDAF multi-direcțional, binning 16 la 1 pentru a forma un pixel de 2.24μm
– 8 Megapixeli ultrawide, 1.12 μm, f/2.2, AF, FOV 119°, 1/4″, 1.12µm
– macro: 2MP, f/2.4
Filmează 4K 2160p cu 30 fps, Full HD 1080p cu 30 / 60 fps, slow motion la 1080p cu 120fps. Dar să vedem pe scurt și performanțele:
Baterie + încărcare 5000 mAh, încărcare pe fir la 120W, încărcător USB Type-A GaN 120W în cutie, fir USB Type-A – Type-C 6A
Încărcare la 100% în 19 min (specificat de Xiaomi – în testele noastre puțin mai mult ~24-25 min pe Boost Mode)
Alte detalii Certificare IP53 pentru rezistența la praf și stropi apă,
Difuzoare stereo cu suport Dolby Atmos,
Cititor amprentă pe butonul de power pe partea laterală dreapta
Port infraroșu
Greutate 210,5 grame
Dimensiuni 162,9 x 76 x 8,98 mm

Pachet

Telefonul este destul de masiv, și aici nu mă refer neapărat la diagonala mare, de 6,67 inch, ci la greutate (210g) și grosime (8,9mm). Dacă îî puneți și husa gel TPU, deja nu mai e de orice buzunar. Dar firește, bateria și sistemul de răcire (plus modul tri-cameră) fac plauzibilă aceste dimensiuni.  
Setările rapide din interfața MIUI 14 dezvoltată pe Android 12

Seria Redmi Note este cea mai îndrăgită și mai populară serie de telefoane Xiaomi. La finalul lunii martie 2023, în cadrul unei lansări în Asia (dedicată modelului Redmi Note 12 Turbo), Xiaomi a anunțat că de la debutul seriei Redmi Note a vândut peste 320 milioane de device-uri.

Dacă la acest capitol majoritatea producărilor au ajuns o glumă, mă bucur nespus că mai există câțiva ”dinozauri” care rezistă tentației de a scoate tot din cutie în afară de telefon. Unii producători au râs atât de bine unii de alții (chiar făcând și campanii de marketing pe tema asta) că au ajuns să fie ei de râsul lumii – mai e un pic și primim telefoane la plic, din hârtie, să fim eco?!
Cel mai nou membru al echipei Gadget.ro. Veți găsi articole, review-uri și editoriale pe diverse teme din domeniul tech.
Dar hei, este un feauture. Nu de cameraphone, repet – prefer oricând un senzor mare, de 1 sau 1/1,2” de 48/50Mpx decât un senzor de 1/1,4 de 200 Mpixeli. Dar ce le-a mai rămas în ziua de astăzi departamentelor de marketing? Cu ce se va mai lăuda Samsung peste 1-2 ani? Am memorie de elefant, îmi aduc aminte acum 1,5 ani Internetul vuia după anunțul (neoficial) a lui Samsung că este posibil ca în 2025 să se ajungă la 576 Megapixeli…

Design, construcție

Modulul camerei principale de la Redmi Note 12 Pro+

Legat de sistemul de operare, avem MIUI 14 pe Android 12. Xiaomi promite 2 update-uri majore de Android (deci până la versiunea 14) și 3 ani de suport software. Eu zic că e rezonabil, da, este adevărat, dincolo halatul era mai ieftin, adică de exemplu, unii pot oferi chiar și în zona asta 4 update-uri de OS majore și 5 ani de suport software (deși mă îndoiesc că cineva chiar va ajunge la o utilizare atât de lungă pe un mid-range).

Practic am avut ST (Screen Time) între 3 – 5 ore pe zi și încă baterie între 30-50% pentru a doua zi! Aș spune că asta înseamnă screen time de 6 – 8 ore în total, în funcție de aplicații. În cazul meu, fără gaming, strict browsing, Whatsapp, un pic de FB, Netflix și foarte multe apeluri.
Dar ca să terminăm într-o notă pozitivă, nu avem foarte mult bloatware (gen AliExpress, Booking.com, Amazon Shopping, sau 5 jocuri). Acestea evident se pot dezinstala la un click distanță. Nu pun la socoteală dublurile – eu de exemplu am folosit Mi Browser mai mult decât Chrome (tot bazat pe Chromium). În schimb unele aplicații gen Mi Browser, Mi Video, Mi Coin nu pot fi dezinstalate, altele precum Mi Remote, Mi Store, permit dezinstalarea. Per total, nu am simțit că am prea multe aplicații inutile, agasante. Sper pe viitor să spun același lucru și de reclamele inserate. Cine dă click pe ele?!

Și da, puteau fi mai multe update-uri oferite de producător, sau da, putea să ne scutească de reclame, dar acestea sunt micile imperfecțiuni. Dar softul a fost stabil, nu am avut nicio problemă în cele 10 zile de folosire ca și telefon principal.

Memoria RAM este de 8 GB, spațiul de stocare UFS 2.2 de 256 GB. Vestea proastă e că nu există suport pentru carduri de memorie. MicroSDXC-ul de pe Redmi Note 11 Pro+ 5G se pare că a fost ultimul mohican.

În cele 3 poze de mai jos puteți observa ușor cum fundalul poate fi setat imediat să fie mai blurat sau mai puțin blurat, după preferințe. Iar partea frumoasă e că fiind o funcție software, adică nu avem o diafragmă variabilă fizic precum la DSLR-uri sau câteva telefoane high end unice (HUAWEI Mate 50 Pro, P60 Pro), adâncimea de câmp poate fi editată din nou ulterior ce ați făcut poza (similar telefoanelor Samsung, de exemplu).
Cât despre camera macro de 2MP, mă opresc cu o întrebare: de ce? De ce se mai complică oamenii cu așa un senzor mic? Sunt fan Macro, dar o poză decentă macro nu am reușit să fac acum – pur și simplu nu ai detalii, într-o poză de 500 KB…pare așa …o chinuială…am focalizat pe flori, însă fie virau culorile, fie detaliile nu erau acolo…mai bine faceți poză pe 50/200 Mpx (dacă aveți lumină destulă) și decupați de acolo. De focalizat focaliza, dar lipsa detaliilor e o realitate.

Ecran și sunet

Și noaptea, fără a activa modul Night Mode:

Oricum, în ciuda acestor mici imperfecțiuni (normale de fapt pentru această gamă de preț), raportul ecran / corp este peste media clasei: 87% (peste A54 și care are marginile fix la fel, adică departe de simetria gamei superioare, S23).
Smartphone

  • Default – modul în care rata de refresh este ajustată dinamic, în funcție de conținut (120Hz în jocuri, interfața UI, respectiv 60 Hz în majoritatea celorlate situații).  
  • Custom – modul în care putem seta și fixa manual fie la 60Hz (pentru o autonomie și mai bună) sau din contră – la 120Hz fix, în orice situație și orice clipă, pentru o fluiditate crescută în interfața UI sau jocuri, dar cu prețul unei autonomii mai mici. 

[embedded content]
Modul Portret merită o atenție sporită – deși nu avem zoom pe acest mod, cu puțină atenție se pot face poze de-a dreptul uimitoare, dacă ne jucăm cu adâncimea (din meniu se poate alege cantitatea de ”Blur” – adică adâncimea câmpului, dar software, nu hardware, ce simulează o plajă între f1.0 și f16 în 24 de trepte).
Dar speakerele stereo sunt totuși de lăudat pe un telefon mid-range. Nu pot nega spațialitatea.  

Hardware, sistem operare, aplicații (reclame*)

Display-ul OLED are luminozitate bună pentru un mid-range de 2000 lei

Ecranul este plat, lucru care va fi apreciat de mulți, mai ales în gaming și filme. Ecranul este protejat cu sticlă Corning Gorilla 5 și avem și o folie aplicată din fabrică (un semnificativ plus). 
Dar am pus la lucru senzorul principal de 200 Mpx Wide, care este destul de luminos (f/1.65). Pentru cei 200 Megapixeli ai săi, era câștigător dacă era un picuț și mai mare ca suprafață – da, are 1/1.4 inch, ce pare mare comparat cu senzorii obișnuiți de 1/1.56” de 50 MP de pe telefoanele de top, dar să nu uităm că  dimensiunea pixelilor din senzor este foarte mică –  0.56µm ceea ce înseamnă că dacă vreți dori să faceți poze pe setarea Ultra HD 200 Mpx, veți avea nevoie de toată lumina posibilă – uitați de interioare semi-iluminate sau afară, dacă nu e însorit. Seara exclus sub orice formă.
Cum spuneam, Xiaomi a rămas un exemplu pozitiv. Avem o cutie retail ca la carte. Pe lângă telefon, avem un încărcător cu eficiență ridicată de tip GaN de 120W (!), un cablu de 1m USB Type-A – Type-C de 6A, o husă transparentă din gel TPU, cheiță pentru accesul la slotul sim și maculatură, adică manual utilizare (Quick Start Guide), informații securitate, garanții. 
Sunetul este bun, dar neavând o bază mare de telefoane cu care să-l compar, nu voi intra foarte în detaliu. Cert este că poți urmări serialul favorit dacă nu ai căștile la tine (apropo, ai și mufă jack 3,5mm pentru căștile cu fir good old school) și chiar poți enerva oamenii de lângă tine din metrou / autobuz / tren. Eu recomand mereu căști – în țările civilizate, repet, cele civilizate, nu poți face bairam pe propriu-ți plac în mijloace de transport, stații de autobuz, parc, etc. Dar dacă totuși insiști, volum vei găsi, mai puțin medii și bași, deci chiar party nu vei ține cu acest telefon. 
Da, reclamele încă sunt acolo, în colțurile cele mai ascunse, unde nu te aștepți – de la Wallpapers, Themes la Mi Music, File Manager, Downloads și până la Cleaner. Peste tot.  Păcat, în mod ironic, simt că în goana de a ține prețurile jos, Xiaomi și-a alienat mulți fani tocmai cu metoda asta. Și dacă de reclamele din unele locuri am scăpat ușor, de altele nici cu 10 tutoriale nu am reușit să fug – le dădeam pe ușă afară și îmi intrau prin geam. În fine.
Am testat Redmi Note 12 Pro+ (5G), vârful de gamă a seriei, și vă împărtășesc impresiile formate.
Clip 4K 3 fps realizat cu Xiaomi Redmi Note 12 Pro Plus pe timp de noapte

Performanță

[embedded content]

Temperatură cameră: 25°C. Probabil dacă era iarnă și aveam 22°C (sau dacă îl țineam direct sub jetul de aer rece de la aerul condiționat), câștigam încă 2-3 min. Încărcătorul GaN avea între 45°C – 51°C – mă așteptam la astfel de valori. Mari, dar nimic ieșit din comun la o astfel de încărcare.
Iată și câteva mostre video:

Teste benchmark Redmi Note 12 Pro+
AnTuTu v9.6.1 506565 puncte
AndroBench Sequential Read – 964 MB/s
Sequential Write – 926 MB/s
Random Read – 249 MB/s
Random Write – 246 MB/s
3DMark Wild Life Vulkan – 2252 puncte
Wild Life Extreme Vulkan – 627 puncte
PCMark Work 3.0 Performance 11951 puncte
Geekbench 6 V. 6.0.3 Single-Core 940 puncte
Multi-Core 2167 puncte
GFX Bench Car chase 3.1 26 fps,
Manhattan 3.1 44 fps

Un alt capitol la care Redmi Note 12 Pro+ poate fi recomandat cu ușurință – autonomia. După aproximativ 10 zile în care m-am jucat cu telefonul, l-am încărcat de 6 ori, adică cam la două zile (în ziua cu benchmark-urile s-a descărcat evident mai rapid). Atât de bun e la capitolul autonomie. Dar să facem un portret mai real, să vedeți capabilitățile absolut fantastice ale modului Portret de pe Redmi Note 12 Pro+.

Camere foto, video

Încărcare cu adevărat rapidă…, la 120W

Dar să revenim la oile noastre, adică la funcțiile camerelor de pe subiectul de astăzi, Redmi Note 12 Pro+.
Ecranul OLED este de bună calitate. Luminos – am măsurat afară 965 lumeni. Și asta fără modul Sunlight Mode activat (și modul Automatic Brightness a fost dezactivat). Se poate vedea asta în albumul anterior, ecranul a fost lizibil și pe lumină ambientală mare, în exterior. 
Cameră frontală de 16 Megapixeli, f/2.5, (wide), 1/3.06″, 1.0µm
Filmează FullHD 1080p cu 30 / 60 fps, HDR
Marginile ecranului sunt destul de înguste, dar mi-ar fi plăcut ca marginile să fie simetrice, adică de jur împrejur aceeași grosime – marginile laterale sunt cele mai înguste, marginea de jos fiind cea mai groasă, mai groasă decât marginea superioară – vizual se putea și mult mai bine.

Da, pozele de noapte au mai mult zgomot, noise removal-ul scoate și din detalii, dar asta era de așteptat în segmentul acesta. Dar camera principală rămâne competitivă – dacă tot ce veți face este să puneți pe FB/IG poze și nu să vă uitați pe calculator la diagonală mare la poze, este arhisuficient ce prestează noul vârf de gamă Redmi Note 12 Pro+.

Clip 4K 30 fps realizat cu Xiaomi Redmi Note 12 Pro Plus pe timp de zi
Per total, pentru mine acest Redmi Note 12 Pro+ a fost o surpriză plăcută. Zic, merită să mergeți într-un magazin și să puneți mâna pe el, lăsați ideile preconcepute (politico-economico-daco-romane) în fața magazinului. S-ar putea să aveți o surpriză.

În zona asta de preț, cam foarte greu să te bați cu noul Redmi Note 12 Pro+. Aduce o cameră bună în segmentul de mid-range, care pe lumină puternică poate face poze la rezoluții nemaivăzute. Autonomia este din nou foare bună, probabil dacă nu sunteți gamer, veți avea 1,5-2 zile de auonomie și asta e ceva de lăudat.

Noul procesor Mediatek Dimensity 1080 s-a achitat decent de datorii, dar fără să impreisoneze. Sincer, mă așteptam la mai mult un pic, dar cum spuneam și mai sus, nu avea cum. Dar rolul acestui procesor defapt este că susțină procesarea unui senzor gigant, de 200 Mpx, deoarece anteriorul Dimensity 920 nu putea duce mai mult de 108 Mpx.

Bateria de 5000mAh se încarcă în 25 de minute de la 1 la 100%, ceea ce iarăși este un mare plus. Și vorbind de plusuri, are și ditai încărcătorul respectabil de 120W GaN în cutie, și cablu adecvat de 6A, și husă gel TPU și folie pe ecran. Păi dacă scad acest bonus pack, telefonul ajunge la 1700-1800 Lei, ceea ce e remarcabil. Ecranul este super luminos, nu vă va lăsa nici vara pe plajă cu ochii în soare.

Nu în ultimul rând video: avem stabilizare bună pe video, consider că din nou Redmi Note 12 Pro+ și-a arătat capabilitățile peste așteptările mele și gamei din care face parte. Și partea de fun de abia acum urmează.
Camera Ultra Wide în schimb noaptea nu e ce tebuie, precum nici camera Macro să nu o luați la numărătoare, e doar de frumusețe, să iasă modulul de cameră mai frumos. 🙂

Xiaomi, la 5Mpx era o diferență enormă, măcar pentru vîrful de gamă Redmi ar merge un astfel de senzor. Sau scoateți-l complet și puneți lentile pe camera principală care să ofere și fotografiere mai aproapiată de subiect.

Din fericire, oricum lentilele actuale de pe camera principală permit o apropiere decentă, de la aprox 10-15 cm camera principală livrează ”aproape” Macro, adică cam așa:
Redmi Note 12 Pro+ are un design plăcut, destul de reușit. Nu pare deloc ieftin, dă impresia că telefonul e mai scump. Chiar dacă marginile sunt din plastic, imită oarecum bine o ramă din metal. Spatele acoperit de sticlă creează o senzație plăcută la atingere – deși unii poate vor prefera versiunea SkyBlue, care este mată – eu m-am jucat cu versiunea Arctic White. Îmi aducea aminte de spatele ceramic de pe telefoane mult mai scumpe, dar la o privire mai atentă îți dai seama că ochii au fost păcăliți.  Nu pot să spun că am avut așteptări mari de la noul procesor, văzând diferențele mici de frecvențe între noul Mediatek Dimensity 1080 și vechiul Dimensity 920 de pe modelul anterior, Redmi Note 11 Pro+ 5G. 100 MHz în plus, pe cele două nuclee Cortex-A78. Wow. Ăsta da salt de performanță, de la 2,5GHz la 2,6GHz. Dar să nu fiu rău – văd că unii – nu dau nume, folosesc același procesor chiar și 2-3 ani! Deci pe sărăcia asta de procesoare de pe piață, orice și totul e posibil. Piața s-a maturizat, s-a diversificat și au intervenit și efectele războiului, plus alte elemente negative – precum shortage electronice, inflație (galopantă) etc.  În ciuda acestui strat de sticlă, nu m-am simțit nesigur fără husa TPU – telefonul are grip bun, posibil și datorită curburii de pe spatele telefonului. 
Redmi Note 12 Pro+ va intra în istoria telefoanelor pentru faptul că aduce un senzor impresionant, de 200 Mpx în zona de telefoanelor mid-range corecte la capitolul preț / performanță.  Bun. Vă jucați – vi se descarcă mai repede bateria – să zicem că vă va ține o zi. Sau poate și mai puțin, dacă ”v-au scăpat” cei dragi în jocul favorit și v-ați pierdut pe acolo (vezi Diablo Immortal – o scuză chiar plauzibilă 🙂 ).

Partea spate de la Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G
Acceleratorul grafic a rămas același Mali-G68 MC4.
În schimb, camera principală livrează. Adică face poze chiar peste așteptările mele și cele mai optimiste pentru această plajă de preț. Și ziua, dar peste așteptări și seara.
Deci da, senzorul principal Wide face poze impresionante ca și mărime / detalii – puteți face crop din poză în loc de zoom – dar apare și zgomot de imagine semnificativ în zonele mai întunecate ale imaginii. Să nu mai punem la socoteală că o poză poate ajunge la aproape 30-50 MB+ (12.240 x 16320 pixeli!) cu setarea de 200Mpx, 10-30 MB+ (6.120 x 8.160 pixeli) cu setarea de 50 Mpx și doar ~2 -10 MB+ (3060 x 4080 pixeli) cu setarea normală (se face binning 16 la 1 pentru a forma un pixel de 2.24μm).
Cititorul de amprentă este integrat în butonul de pornire pe lateral și este rapid și precis. Mie mi se potrivește acest tip de senzor, deblocarea mi se pare naturală, firească.
Deci avem un bonus pack de 300 – 330 lei (cablul vine cu încărcătorul, nu l-am pus la total)! La care aș mai adăuga și folia aplicată pe ecran din fabrică, care ține mai mult decât 3 folii aplicate oriunde la orice magazin / butic v-ați duce.

Autonomie

Dar să trecem la capitolul design.

Pachet Redmi Note 12 Pro+: respect față de cumpărător
Deci fotografierea la 50 respectiv 200 Megapixeli este ușor nepractică – pe de o parte, fișierele imense care se generează sunt greu de manipulat (share-ul pe rețelele de socializare, upload-ul, toate durează – imaginați-vă 15-20 de poze trimise astfel), pe de altă parte, se induce zgomot mult în zonele întunecate ale imaginii – precum iarba în poza de mai sus și trei, e nevoie de lumină – multă lumină.
Da, cum spuneam și la începutul articolului, de un singur lucru mai trebuie să țină cont Xiaomi: oferta concurenței – Samsung A54 se anunță un concurent puternic, de temut, ce vine la același preț, oferă mai multe update-uri de Android majore și mai mulți ani de suport pe partea de update-uri de securitate. Și vine și cu rezistență la apă IP68, pentru cei mai ghinioniști. Doar că încărcarea durează o veșnicie și nici pachetul său nu e grozav (a se citi, gol, goluț). Plusuri și minusuri, aici fiecare este pe cont propriu la alegerea potrivită nevoilor personale.

Modulul de camere. Știu că aici e o chestiune pur subiectivă, dar mie mi-a plăcut designul și așezarea camerelor. Prin comparație, modelul Redmi Note 12 Turbo anunțat acum nici 2 luni nu este dotat cu acest modul argintiu și astfel design-ul camerelor mi se pare mai sec, mai banal. Modulul de pe Redmi Note 12 Pro+ îmi aduce aminte de gama de vârf, Xiaomi 12. 
Nu am întâmpinat probleme cu noul MIUI, meniurile și tranzițiile au fost fluente.

  • În 5 (cinci) minute, de la 1% am ajuns la 35%! În cinci minute, repet! Și să nu credeți că s-a încins telefonul de nu mai puteam să-l țin în mână. Măsurat cu ”pistolul” meu Bosch (infraroșu), arăta 43°C pe față și 41°C spate. Deci cald, în niciun caz fierbinte/încins.
  • În 10 minute am ajuns la 50%
  • După 15 minute 70%
  • După 20 minute am ajuns la 90%
  • În doar 25 minute avem încărcare completă, 100%

Partea bună, ați ghicit, că nu se încinge, se vede că nu avem trhrottling pe CPU sau pe GPU (nesemnificativ practiv).

Preț

Ziua am reușit să obțin poze bune pe Ultra Wide, deși senzorul e cam micuț – 8 Mpx, dar seara zgomotul de multe ori e destul de mare, dar dacă avem lumină ambientală mare, încă merite efortul (a patra poză din stânga). Dacă nu, Noise Removal-ul scoate detalii din poză la greu, cum se vede pe ultima poză din dreapta, care surprinde una dintre emblematicele clădiri din București, Palatul de Justiție.

Redmi Note 12 Pro+

Pro

  • Cameră principală 200 Mpx, o premieră în zona midrange;
  • Poze portret foarte bune;
  • Autonomie bună;
  • Încărcare super rapidă – în 5 minute 35%, în 25 minute 100%;
  • Luminozitate ecran peste 900 nits, vizibil și în lumină puternică;
  • Încărcător 120W GaN în cutie, plus cablu 6A, folie ecran și husă gel TPU;

Contra

  • Lipsă zoom pe camera principală, dar dacă se folosește modul UltraHD 200Mpx, se poate face crop;
  • Cameră ultrawide slabă seara, dar se descurcă dacă există iluminare destulă – clădiri iluminate etc;
  • Cameră Macro 2Mpx mai cam degeaba;
  • Reclame în aplicații;

Concluzii

Să facem niște calcule: cablul de 6A aprox 40 lei (nu este un cablu obișnuit, 6A nu e chiar pe toate drumurile), husa TPU aprox. 30 lei, încărcătorul GaN de 120W nici nu l-am găsit pe magazinele din România, pe Mi Fans Store l-am găsit cu 270 Lei, pe Aliexpress 300 lei. Camera sa ultrawide de 8 Megapixeli este OK, fără a ieși din tipare. Aș adăuga că la majoritatea telefoanelor high end, chiar și cameraphone-uri, camera UW este aproape mereu călcâiul lui Ahile, fiind de cele mai multe ori un senzor de foarte slabă calitate față de senzorul principal. Puține telefoane am văzut să aibă și camera ultrawide de 48/50MP.Rezultatele obținute în GeekBench 6Partea mai puțin bună e că se află între Samsung A54 și Huawei nova 9, adică nimic care să te dea afară din casă.Și în România gama Redmi Note a cunoscut o perioadă de glorie în anii trecuți (încă văd în jur mulți utilizatori de Redmi Note 10 Pro etc), parcă de la generația a 11-a lucrurile au luat-o mai domol – dar acest lucru s-a simțit pe toate piețele internaționale, nu doar la noi. Apropo de zoom, să o lămurim chiar pe loc – nu aș dori să induc ideea că avem zoom real, optic. Nu, este un zoom prin crop, adică unul digital. Bine, pe senzorul principal e de unde. Dar măcar faceți acest crop pe modul 50Mpx sau 200 Mpx, nu pe modul obișnuit, pentru că de acolo se va face o degradare de calitate, de detalii.Mai jos exemplu clar – care este avantajul rezoluției foarte mari: în stânga, poza în modul full screen, a doua imagine reprezintă o captură din modul Original Size (adică 100%) din poza normală, a treia captură din stânga spre dreapta este o modul Original Size din poza de 50 Megapxileli iar în captura din dreapta, captură din modul Original Size din poza de 200 Megapixeli.Cam ca la majoritatea telefoanelor de pe piață, avem două moduri de a seta refresh rate-ul: 

Foto & Video

Pret / Specificatii

Despre autor

Cezar Dumitrescu

Xiaomi este puternic motivată să recâștige faima de altădată – dar oare este suficient de convingătoare noua serie Redmi Note 12? Pentru că și competiția este mai acerbă decât acum câțiva ani!