Xiaomi Redmi Note 12 5G – review

Sunt trei senzori pe spate și fiecare poate fi activat pentru anumite capturi.
Din păcate, chiar dacă memoria RAM este suficientă în acest caz (8 GB), în multitasking sau aplicațiile mai complexe procesorul se vede depășit. Apare un lag evident când sunt executate actualizări în fundal, ba chiar telefonul refuză să mai răspundă pentru secunde bune la orice input. Este drept că vorbim despre situații nu tocmai des întâlnite, dar apar. 
Aplicațiile preinstalate sunt și ele multe, foarte multe. În afara celor de la Google care apar la orice smartphone Android, Xiaomi Redmi Note 12 5G adaugă multe altele precum AliExpress, Amazon Shopping, Booking.com, Bubble Shooter And Friends, Centru de jocuri, Crazy Juicer, Dust Settle, Facebook, Jewels Blast, Mi Browser, Mi VIdeo, Muzică, Netflix, Radio FM, Scaner, Securitate, Servicii și feedback, ShareMe, Snapchat, Spotify, Telecomandă Mi, Teme, TikTok, Tile Fun, WPS Office și Xiaomi Community, printre alte câteva. Nu cred că-și aveau rostul atâtea incluse deja din fabrică.

Specificații smartphone Xiaomi Redmi Note 12 5G

Date tehniceHusa din silicon este transparentă și destul de subțire. Vine cu capac pentru mufa USB-C, ce adaugă un plus de protecție la pătrunderea lichidelor ori a prafului, dar nu mi s-a părut că va rezista prea mult în timp. Xiaomi Redmi Note 12 5G
Ecran AMOLED DotDisplay de 6.67 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 395 ppi, rată de refresh nmaximă de 120Hz, luminozitate maximă în peak 1200 niți
Procesor Qualcomm SM4375 Snapdragon 4 Gen 1 pe 6nm, octa-core cu 2 x 2.0 GHz pe Cortex-A78 + 6 x 1.8 GHz pe Cortex-A55
Memorie 8 GB RAM LPDDR4X, 256 GB spațiu intern de stocare UFS2.2, slot pentru card microSD de până la 1TB ce ocupă slot SIM 2
GPU Adreno 619
Sistem de operare Android 13 cu interfața MIUI 14
Conectivitate dual SIM 5G (2 x nano SIM sau 1 x nano SIM + 1 x microSD), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.1, NFC, radio FM, localizare prin GPS, Glonass, BDS și Galileo, USB Type-C 2.0 și jack audio de 3.5 mm
Camere foto și video Cameră principală cu 3 senzori:
– 48 Megapixeli Wide, f/1.8, PDAF
– 8 Megapixeli Ultra Wide, 118°, f/2.2
– 2 Megapixeli Macro, f/2.4
Filmează Full HD cu 30 fpsHusa din silicon este transparentă și destul de subțire. Vine cu capac pentru mufa USB-C, ce adaugă un plus de protecție la pătrunderea lichidelor ori a prafului, dar nu mi s-a părut că va rezista prea mult în timp.
Xiaomi Redmi Note 12 5G
AnTuTu v10.0.5-OB5 428154 puncte
AndroBench Sequential Read – 487.94 MB/s
Sequential Write – 470.95 MB/s
Random Read – 171.44 MB/s
Random Write – 155.98 MB/s
3DMark nu a rulat
PCMark Work 3.0 Performance 7906 puncte
Geekbench 6 v.6.1.0 Single-Core – 847 puncte
Multi-Core – 2058 puncte

Modul de Noapte poate fi activat doar pentru camera principală wide, fără ultrawide și fără zoom. Rezultatele cu acest mod sunt dezastruoase pentru 2023, chiar și dacă vorbim despre un smartphone ca acesta, adică unul entry-level.
Smartphone

Conectivitate

Xiaomi Redmi Note 12 5GCapturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Xiaomi Redmi Note 12 5G:

Smartphone
Modulul cu cei trei senzori foto de pe spate nu iese prea tare în relief și este suficient de bine proteja de husa din pachet, dacă alegi să o folosești. Nu-i neapărat nevoie de asta, spatele din plastic nu este foarte alunecos.
Încărcarea se face, după cum urmează, cu plecare de la un procent de 11%: Sertarul SIM acceptă fie două cartele nano SIM, fie una plus un card microSD. Jack audio de 3.5 mm, port IR și radio FM sunt bonus într-un preț de entry-level.

Camere foto și video

Xiaomi Redmi Note 12 5GPe partea de calitate de fabricație percepută, telefonul nu se prezintă rău ca asamblare sau finisări, dar nici nu arată mai scump decât este poziționat. Xiaomi Redmi Note 12 5G este corect, fără a te impresiona ori dezamăgi.

Încărcarea se realizează cu maximum 33W, cu adaptorul din pachet care oferă la ieșire un curent de 5V / 3A, 9V / 3A, 12V / 2.25A, 20V / 1.35A sau 11V / 3A:
Poze în low-light cu modul de Noapte activat pe camera principală de pe Xiaomi Redmi Note 12 5G:
Vedem mai departe al doilea model din serie, unul ce a încercat să propună un pachet echilibrat, cu accent pe conectivitate. Unele componente poate că nu sunt la nivelul așteptat, dar altele sunt mai bune decât ai fi sperat. La ce mă refer veți descoperi pe parcurs, mai întâi să vedem fișa tehnică pentru Xiaomi Redmi Note 12 5G. Poze Ultra Wide, Wide și Zoom 2X realizate cu Xiaomi Redmi Note 12 5G:
Din plastic este realizat și șasiul, așa că Xiaomi Redmi Note 12 5G nu se simte cel mai rezistent la încovoiere. Pe de altă parte, nici prea fragil nu pot spune că l-am descoperit și am apreciat că grosimea este menținută sub 8 mm.
Cu utilizare normală, am prins alături de Xiaomi Redmi Note 12 5G o zi de dimineața până seara, dar cu anumite sincope, să le zic așa. Momente în care bateria se descărca în ritm normal, în limite acceptabile pentru un acumulator de 5000 mAh, să zic așa, dar cu momente în care vedeai aproape cum scad procentele pe fiecare minut. Poate că a fost doar o problemă pentru exemplarul de test. Nu numai că Xiaomi Redmi Note 12 5G surprinde plăcut prin jack-ul audio de 3.5 mm, dar o face și prin existența unui port IR, ce permite folosirea telefonului pe post de telecomandă pentru anumite electronice din casă (TV, sistem audio, AC etc). Portul IR și jack-ul audio sunt poziționate pe latura de sus, unde mai este și un microfon secundar, pe stânga avem slotul SIM / microSD, jos este portul USB-C, difuzorul media și microfonul pentru apeluri, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, ce integrează și senzorul pentru amprentă:
Xiaomi Redmi Note 12 5G nu integrează un senzor pentru determinarea adâncimii de câmp ori unul B/W, adică dintre cei care promit doar să susțină anumite moduri de fotografie. Asta este bine. Nu mai repet specificațiile senzorilor, tot ce am găsit oficial a fost trecut în tabelul de la începutul review-ului. Spațiul intern de stocare pentru exemplarul de test a fost cel mai mare pe care îl poți alege pentru Xiaomi Redmi Note 12 5G, anume 256 GB. Versiunile de bază vin cu 128 de GB, deci nu ai cum să primești mai puțin de atât. Avem și slot pentru card microSD ce poate fi de până la 1TB, dar care va ocupa slotul SIM 2.
Panou OLED absolut superb, demn de cel puțin o clasă superioară de telefoane. Aici ar fi prima componentă prin care Xiaomi Redmi Note 12 5G te atrage. Un ecran AMOLED ce pare dintr-o categorie superioară, un display pe care de obicei îl găsești la telefoane chiar și de două ori mai scumpe.
Camera ultrawide îți dă șansa de a capta mai mult dintr-o scenă, dar calitatea imaginii lasă mult de dorit. Pe zoom 2X se face crop din poza wide, așa că detaliile se pierd și mai tare față de ceea ce oricum nu era spectaculos la fotografia întreagă. Oricum, cu suficientă lumină în cadru pozele cu zoom 2X sunt cel puțin decente. Nici camera frontală nu excelează, ba chiar aș spune că și aceasta ar fi trebuit să se descurce mai bine inclusiv pentru un smartphone precum Xiaomi Redmi Note 12 5G.

Autonomie

Autonomie Xiaomi Redmi Note 12 5GFilmarea este limitată la Full HD 1080p cu 30 fps. Din nou, puțin. Dacă să zicem că nu avem pretenții de 4K, măcar un 60fps ar fi fost de apreciat. Nu am mai venit cu un sample video, fiindcă nu cred că merită să urmăriți un clip video ce nu reușește să se detașeze cu nimic. Detalii slabe, contrast care este dus cam la extrem, cu mare diferență între zonele luminoase și cele întunecate, ce produce un dynamic range extrem de limitat. Culorile sunt ok, dar nici acelea cele mai intense, cumva prea palide.

Fiind un model entry-level, Xiaomi Redmi Note 12 5G nu poate veni cu artificii pe partea de design ori construcție. Aspectul este unul clasic, cu margini ceva cam late pe toate laturile din jurul ecranului. Camera frontală este amplasată central, într-un decupaj bulină.
În rest, nu ar mai fi elemente decât dintre cele obișnuite în acest segment, deși un Wi-Fi ax nu ar fi fost cu totul ceva special. Xiaomi Redmi Note 12 5G se rezumă la Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac pe 2.4 și 5 GHz, în timp ce Bluetooth este în versiunea 5.1. Nu lipsește NFC, avem chiar și radio FM, iar localizarea este susținută de GPS (l1), Glonass (G1), BDS (L1) și Galileo (E1). 
Cam singura nemulțumire ar fi că nu este compatibil cu conținut HDR, în rest are tot ce-i trebuie. Este foarte luminos, Xiaomi promite că atinge până la 1200 niți în anumite condiții, iar eu chiar cred că se prea poate asta, întrucât l-am folosit fără probleme ziua în amiaza mare.
Contrastul este infinit, unghiurile de vizualizare foarte largi. Rata de refresh poate urca până la 120 Hz, dacă alegi acest mod. De fapt, nu există mod Auto, ca la alte telefoane. Totuși, la selecția 120 Hz ecranul urcă la această frecvență doar în anumite cazuri, gen în jocurile compatibile ori prin interfață, atunci când este cazul, la un scroll sau pe la alte animații. În rest, rata de reîmprospătare se „așează” la 60 Hz, ceea ce nu este tocmai rău pentru autonomie. O altă componentă unde Xiaomi Redmi Note 12 5G nu pot spune că a reușit să convingă pe deplin este la chipset. Aș spune că Snapdragon 4 Gen 1 nu-i tocmai ceea ce trebuie în segmentul de preț unde este poziționat Xiaomi Redmi Note 12 5G. Sunt competitori care vin cu soluții de procesare cu mult mai puternice, chiar dacă nu sunt de la Qualcomm.

  • 10 minute – 32%;
  • 20 minute – 49%;
  • 30 minute – 63%;
  • 40 minute – 77%.

Din păcate, butonul Power, în consecință și senzorul de amprentă, este cam greu de găsit instinctiv. Asta fiindcă acesta este aproape la nivel cu șasiul și nici nu are vreo marcare, o textură, ceva care să-ți stimuleze mai rapid simțul tactil… În fine, măcar este bine poziționat spre a fi folosit atât cu degetul opozabil al mâinii drepte, cât și cu cel arătător al mâini stâgi. Amprenta este recunoscută des, în cea mai mare parte a încercărilor, iar timpul de răspuns este aproape instant.

Preț

Xiaomi Redmi Note 12 5G a fost testat timp de 9 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Xiaomi Redmi Note 12 5G

Pro

  • construcție de bună calitate, certificare IP53;
  • ecran extrem de bun pentru această categorie de preț, poate fi inclus chiar și pe telefoane de două ori mai scumpe;
  • dual SIM 5G sau single SIM + microSD, jack audio de 3.5 mm, port IR, radio FM.

Contra

  • calitatea sunetului extern nu convinge, mai ales că nu există difuzoare stereo;
  • interfața MIUI nu rulează mereu fluid, sunt prea multe aplicații preinstalate și apar anumite bug-uri;
  • performanța generată de procesor nu este la nivelul altor competitori din același segment de preț;
  • ansamblul de camere foto-video dezamăgește. Singurele poze decente sunt cele ale camerei principale wide pe timp de zi, în rest nimic nu reușește să fie acceptabil (camera ultrawide și frontală, dar nici cea wide cu modul de Noapte activat), iar pe filmare avem cel mult Full HD 1080p cu 30 fps.

Concluzii

Xiaomi Redmi Note 12 5G – de la 1.000 de lei pe PCGarage.ro în versiunea cu 4 / 128GB (preț valabil la data publicării acestui review). Nu am găsit în marile magazine online de la noi versiuni precum cea de test, adică cu 8 / 256GB.

Foto & Video

Pret / Specificatii

Am primit pachetul sigilat, care pare a fi chiar cel de retail, nu sunt semne că ar fi fost vorba despre vreo ediție pentru media. În cutie, pe lângă telefon, am mai găsit o husă din silicon, agrafă pentru accesul la slotul SIM, încărcător rapid cu mufă USB-A, cablu de la USB-C la USB-A și câteva pliante, precum ghidul de pornire rapidă și certificatul de garanție:

Despre autor

Darius Pană

Sunetul extern nu este stereo, ci se bazează pe un singur difuzor. Aici cu siguranță nu este ceva la care să mă fi așteptat de la Xiaomi Redmi Note 12 5G. Calitatea sunetului ce iese din spatele grilei de pe marginea de jos a telefonului nu e deloc grozavă, nu există bass deloc, iar frecvențele medii și cele înalte nu sunt cel mai bine separate, conturate. Mai mult, la peste 80% din capacitate apar distorsiuni și degradări ale calității, pentru ca la 100% să fie chiar deranjant.