SSD extern Samsung T9 de 2TB și 4TB – review

SSD extern Samsung T9 de 2TB și 4TB - review

SSD extern Samsung T9 de 2TB și 4TB – nu le-am găsit listate în oferta magazinelor online. Voi face update imediat ce găsesc informații măcar despre prețurile recomandate.
În urmă cu aproape 7 ani am testat primul SSD extern de la Samsung, modelul T3, iar acum vă pot prezenta pe larg cele mai noi modele de astfel de gadgeturi. Avem în față două SSD-uri Samsung T9, unul de 2TB, celălalt de 4TB. Nefiind mari deosebiri între cele două, așa cum se poate observa din tabelul cu specificații de mai jos, le vom trata la pachet. Mai există un model în seria Samsung T9, anume cel cu capacitate de 1TB, cel ce deschide gama. Capacitatea maximă a unui Samsung T9 este cea de 4TB.

Specificații SSD extern Samsung T9 2TB / 4TB

Date tehniceAm supus ambele unități la același set de teste, iar rezultatele le puteți analiza din capturile de ecran de mai jos. Samsung T9 2TB / 4TB
Interfață USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps)
Viteze maxime 2.000 MB/s la citire secvențială – 2TB / 4TB
1.950 MB/s la scriere secvențială – 2TB
2.000 MB/s la scriere secvențială – 4TB
Compatibilitate cu sisteme de operare Windows, macOS, Android
Criptare Hardware AES 256-bit
Temperaturi funcționare de la 0 la 60 grade Celsius
Temperaturi depozitare de la -40 la 85 grade Celsius
Rezistență (nu în timpul funcționării) Umiditate între 5 și 95%, fără condens
Șoc de 1.500G cu durată de 0.5ms, 3 axe
Vibrații 20 – 2.000 Hz, 20G
Materiale carcasă Metal și cauciuc
Dimensiuni 88 x 60 x 14 mm
Greutate 118 grame – 2TB
120 grame – 4TB

Pachet, design și construcție

SSD extern Samsung T9 2TB si 4TBEditor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.

Teste benchmark rulate pe Samsung T9 de 4TB: Samsung T9 este un SSD extern ce vine cu rezistență crescută la șocuri și vibrații. Aceasta a fost posibilă prin intermediul unui strat destul de gros de cauciuc moale, care îmbracă mare parte din dispozitiv. Doar pe laturile drepte, acolo unde este aliaj metalic, nu există cauciuc. Oricum, cauciucul se întinde ușor și spre acele laturi, mai exact există o „bordură” ce protejează bine toate colțurile și acea latură metalică.
⬆️Samsung Magician este aplicația ce-ți oferă informații și control complet asupra tuturor funcțiilor unui Samsung T9.
În rest, Samsung T9 este un SSD compact, chiar dacă ceva mai greu decât te-ai aștepta poate de la dimensiunile date. Deși producătorul anunță 122 de grame greutate, eu am cântărit 118 grame pentru versiunea de 2TB, respectiv 120 de grame pentru cea de 4TB, deci o idee mai bine decât cifrele oficiale. În afară de laturile metalice, Samsung T9 se prezintă doar prin linii curbe. Mai mult, pe cauciuc se observă câteva dungi pe diagonală ce ies ușor în relief, dar și acelea sunt ușor curbate. Modelul de pe cauciuc este unul ca o țesătură în „V”, ce poate aminti chiar de cum arată fibra de carbon.
Pe toată durata rulării testelor, am monitorizat temperaturile cu ajutorul HWMonitor de la CPU-ID, iar valorile maxime au fost de doar 44 grade Celsius la versiunea de 2TB, respectiv de 50 grade Celsius la cea de 4TB: Samsung este producătorul de SSD-uri ce îmi aduc aminte că prin 2016 ne explica că este singurul ce-și poate fabrica fiecare componentă – memorie NAND, DRAM și controller, ajungând la un produs finit fără a apela la piese de la alte companii.
⬆️Cauciucul de la exterior protejează foarte eficient SSD-ul, dar acumulează praful și scamele într-un rimt alert.
Ambele cabluri din pachet sunt destul de scurte, firul măsoară doar 30 de centimetri. Cu tot cu mufe se ajunge la o lungime totală de aproape 40 de cm.
Pe una dintre laturi există portul USB-C, lângă care este și un LED de status, ce se poate aprinde în albastru sau roșu.

Performanță și utilizare

Teste benchmark rulate pe Samsung T9 de 2TB:

Capturi de ecran din aplicația Samsung Magician pentru Windows 11 cu Samsung T9 de 2TB:
Oricum, Samsung T9 se simte foarte solid, aici nu aș avea ce să mai comentez, oricât de cârcotaș aș fi. Chiar pare că poate rezista fără nici cea mai mică problemă de la o cădere de la 3 metri înălțime, așa cum se anunță în prezentarea oficială a produsului.
Cauciucul moale cu această textură generează un grip excelent în mână și pe absolut orice suprafață ai așeza SSD-ul. Doar că această abordare aduce și un mare minus. Cauciucul este magnet de praf și de scame. Pur și simplu mi-a fost foarte greu să scot niște poze decente ale produselor, a fost nevoie de lavete speciale umede care să nu lase niciun fel de scame. Temperatura din camera unde am rulat testele a fost de circa 25 – 26 grade Celsius, iar sistemul de test a fost unul compus, printre altele, dintr-o placă de bază MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi, cu procesor Intel Core i7-13700K și cu 64 GB memorie RAM DDR5. SSD extern

SSD-urile Samsung T9 de 2TB și de 4TB au fost testate timp de 7 zile și vor rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.
Este de neînțeles de ce nu s-a găsit o soluție pentru acest cauciuc, mai ales că vorbim despre un SSD portabil cu o amprentă ce se apropie de dimensiunile unui card bancar, deci un gadget pe care îl poți purta fără aproape a-l simți în orice buzunar al hainelor. De acolo însă va ieși de fiecare dată plin de tot praful și scamele posibile și nu arată deloc a produs cu pretenții.
Amintesc aici că Samsung T9 are deja în memoria internă programul Samsung Portable SSD Software 1.0, care îți permite doar două lucruri: să faci update de firmware pentru SSD sau să protejezi cu parolă accesarea SSD-ului:
Samsung T9 nu are cum să nu rămână un succes în segmentul SSD-urilor portabile, fiindcă va continua o lungă și confirmată tradiție. Introduce unele dintre cele mai bune viteze actuale, este rezistent și bine construit. Cauciucul de la exterior, cel care îl protejează foarte bine, are și un dezavantaj, iar vitezele la scriere sunt, în urma testelor mele, cu circa 10% mai mici decât cele maxime promise în fișa tehnică. Oricum, Samsung T9 merită a fi luat în considerare de orice utilizator ce are nevoie de un spațiul extern de stocare într-o formă compactă și cu o bună reputație pe partea de fiabilitate și durabilitate.
Pentru mai multe opțiuni există aplicația Samsung Magician, disponibilă pentru Windows (Windows 7 sau mai nou), macOS (High Sierra 10.12.6 sau mai recent) și Android (5.1 Lollipop sau mai nou).

Preț

Pe partea de construcție, aș putea să fiu cu adevărat exigent și să spun că finisarea cauciucului lasă de dorit pe marginile curbate, adică unde se observă că acest cauciuc a fost format prin lipirea a două bucăți. Acolo vedem o mică dungă ce se și simte la atingere. Nu este absolut nimic grav, am și spus că sunt foarte exigent în această direcție.

Samsung T9

Pro

  • extrem de bine construit, solid și care pare că poate rezista excelent nu doar în fața eventualelor șocuri, ci și împotriva trecerii timpului;
  • performanța la citire rezultată după teste este întocmai cu cea anunțată în lista cu specificații;
  • temperaturile interne sunt foarte bine gestionate, nici în cele mai grele sarcini de lucru nu se trece de 50 grade Celsius, în condițiile în care SSD-ul poate funcționa fără probleme până la maximum 60 grade Celsius;
  • securitate prin parolă ușor de configurat și criptare hardware AES 256-bit.

Contra

  • deși protejează foarte bine împotriva oricărui tip de șoc, pe cauciucul de la exterior se prinde și chiar se lipește mult praf și scame, care apoi sunt și greu de curățat;
  • vitezele maxime la scriere reușite în urma testelor sunt cu 10% mai mici decât cele promise în fișa tehnică.

Concluzii

Trebuie menționat că la varianta de 2TB am oprit monitorizarea după teste, dar la cea de 4TB am vrut să văd unde se poate ajunge ca maxim, așa că am rulat continuu, fără pauză, de mai bine de 10 ori testul de citire SEQ1M Q8T1 din CrystalDiskMark, cel ce ține constant utilizarea SSD-ului la un grad de 100%. 

Performanță

Raport preț / specificații

Ambele SSD-uri au ajuns la mine chiar înainte de prezentarea oficială, în cutiile de retail sigilate. Conținutul ambelor pachete este identic. Pe lângă SSD-ul propriu-zis, așezat separat în cutie, mai avem o altă cutie din carton în care găsim un cablu USB-C la USB-C, un cablu de la USB-C la USB-A și un pliant cu informații de utilizare, instalare și garanție:

Despre autor

Darius Pană

În ceea ce privește performanța, toate variantele de Samsung T9 se laudă cu aproape 2.000 MB/s viteze la citire și scriere secvențiale. Sunt mici diferențe, mai exact de 50 MB/s mai bine pentru varianta de 4TB la scriere secvențială, dar nu e ca și cum această performanță o vei simți cumva în utilizarea cotidiană.