Samsung Galaxy S23 FE – review

Samsung Galaxy S23 FE - review

Volumul maxim poate că nu este uriaș, dar este mai mult decât suficient pentru mai toate scenariile de utilizare. Intensitatea este oricum peste media din tot ce am mai testat și cel mai tare am apreciat că nici la 100% din capacitate nu apar niciun fel de degradări, de distorsiuni.
Smartphone

Specificații smartphone Samsung Galaxy S23 FE

Date tehniceMi-ar fi plăcut să știu că sub carcasa lui Samsung Galaxy S23 FE este o baterie de capacitate mai mare, dar dacă nu ești un utilizator ce forțează des cu jocuri și aplicații solicitante atunci nu vei avea de ce să te plângi. La o folosire normală, telefonul îți aduce o zi de dimineața până seara de autonomie, dar dacă ești ceva mai activ în utilizare, atunci trebuie să te aștepți la circa 10 – 12 ore departe de priză. Samsung Galaxy S23 FE
Ecran Dynamic AMOLED 2X de 6.4 inch, aspect 19.5:9, rezolutie 2340 x 1080 pixeli, densitate 403 ppi, rată de refresh maximă de 120Hz, HDR10+, Cornig Gorilla Glass 5
Procesor Exynos 2200 pe 4nm, octa-core cu 1 x 2.8GHz pe Cortex-X2 + 3 x 2.50GHz Cortex-A710 + 4 x 1.8GHz Cortex-A510
Memorie 8 GB RAM
128 GB spațiu intern de stocare
GPU Xclipse 920
Sistem de operare Android 14 cu One UI 6.0
Conectivitate dual SIM 5G (2 x nanoSIM), Wi-Fi 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.3, NFC, localizare prin GPS, GLONASS, Galileo și BDS, USB Type-C
Camere foto și video Cameră principală cu 3 senzori:
– 50 Megapixeli Wide Adaptive Pixel, 24mm, f/1.8, OIS, PDAF
– 8 Megapixeli Telephoto zoom optic 3X, 75mm, f/2.4, OIS, PDAF
– 12 Megapixeli Ultrawide (123°), f/2.2, AF
Filmează 8K cu 24 fps, 4K cu 30/60 fpsMi-ar fi plăcut să știu că sub carcasa lui Samsung Galaxy S23 FE este o baterie de capacitate mai mare, dar dacă nu ești un utilizator ce forțează des cu jocuri și aplicații solicitante atunci nu vei avea de ce să te plângi. La o folosire normală, telefonul îți aduce o zi de dimineața până seara de autonomie, dar dacă ești ceva mai activ în utilizare, atunci trebuie să te aștepți la circa 10 – 12 ore departe de priză.
Samsung Galaxy S23 FE
AnTuTu v10.1.6 1.127.099 puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write
13450 puncte
35146 puncte
1424.23 MB/s
958.83 MB/s
Geekbench 6 v.6.2.2
Single-Core
Multi-Core
1609 puncte
4009 puncte
3DMark
Sling Shot
Sling Shot Extreme
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Solar Bay Vulkan
Maxed Out!
Maxed Out!
6349 puncte
1706 puncte
3576 puncte


De exemplu, una dintre cele mai evidente modificări este la marginile din jurul ecranului, care la Samsung Galaxy S23 FE sunt mai late. În special cea de jos este acum mai mare, iar asta ar putea să nu fie tocmai pe placul celor ce caută și speră să găsească în exemplarul FE întocmai un Galaxy S23 camuflat, să zic așa.

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.
🔺One UI 6.0 este acea interfață plină de opțiuni și funcții exclusive Samsung, care mai și rulează impecabil în acest caz.

Conectivitate

Samsung Galaxy S23 FE🔺Cei trei senzori de pe spate, precum și cel frontal, livrează unele dintre cele mai bune rezultate foto-video din segmentul de preț unde concurează Galaxy S23 FE.

Bluetooth este în versiune 5.3, nu lipsește nici NFC, iar localizarea se face prin GPS, Glonass, Galileo și BDS.
Nu mai înșir aici toate specificațiile ansamblului hardware, sunt toate trecute în tabelul de la începutul review-ului. Vreau doar să fac câteva mențiuni despre Exynos 2200 și acceleratorul grafic Xclipse 920. Ambele sunt demne de un flagship și pot rula orice aplicație sau joc din magazinul Google Play la detalii maxime. Poate că acest chipset nu-i chiar de nivel Snapdragon 8 Gen 2, dar diferențele în utilizarea cotidiană sunt minime și doar dacă forțezi constant și des vei observa performanțe ceva mai reduse. Altfel, experiență de utilizare sublimă, cu totul rulând fluid și rapid, aș spune chiar instant.
Clip video 8K 24 fps filmat cu Samsung Galaxy S23 FE:
Samsung Galaxy S23 FE se aseamănă evident cu „verii” de gradul întâi ai seriei, mai exact a preluat cele mai multe trăsături de la modelul de bază Galaxy S23 și de la versiunea Plus. Puține sunt elementele distinctive dintre cele trei modele, diferențele se fac la dimensiuni și la câteva detalii.

Este drept că după câteva zeci de minute de forțare în jocuri mai grele apare un ușor throttling și se simte ceva mai încet întreg sistemul, dar dacă nu vei folosi un Samsung Galaxy S23 FE pentru gaming și mai mereu în aplicații complexe (gen editare video la calitate înaltă) atunci nu ai de ce să fii neliniștit 🙂 .

Camere foto și video

Samsung Galaxy S23 FEAvem aici de față versiunea Cream, un alb ce abia dacă are în componență și o ușoară urmă a nuanței crem. Mai poți alege telefonul în Graphite (negru sau poate gri foarte închis), Mint (un verde deschis, foarte plăcut din partea mea) și Purple (violet mat).

Șasiul metalic și sticla de pe spate se adaugă în ecuație ca un veritabil element premium, care aduce cu sine și o rigiditate structurală de invidiat. Sincer, Samsung Galaxy S23 FE este unul dintre cele mai solide, robuste chiar, smartphone-uri pe care le-am întâlnit anul acesta. Nu-i cel mai subțire, ce-i drept, dar prefer asta în locul unui telefon ce se poate simți în unele situații mai firav decât mi-aș dori. Pur și simplu, nu am reușit să-i provoc vreo sensibilitate oricât am încercat să-l îndoi, să-l torsionez.
Samsung Galaxy S23 FE  a fost testat timp de 9 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului.
Viteze internet Samsung Galaxy S23 FE

Pe video, din nou bine spre foarte bine la modul general și aș spune excelent pentru prețul la care este propus Samsung Galaxy S23 FE. Poți filma cu senzorul wide de 50 MP până la 8K sau 4K cu 60 fps. Apoi, de la 4K 30 fps și mai jos ca rezoluție ai la dispoziție toți cei trei senzori de pe spate. Camera frontală poate filma cu 4K 60fps, ceea ce mi se pare de apreciat.
Dacă la edițiile precedente de Galaxy FE fanii alegeau astfel de modele în mod deosebit pentru că ele aduceau soluții Qualcomm în locul celor Exynos, la S23 FE este tocmai invers. Asta fiindcă seria Galaxy S23 are în Europa Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, așa că Samsung Galaxy S23 FE face trecerea pe Exynos 2200.
Poze în low-light cu modul Noapte activat pe Samsung Galaxy S23 FE (ultra wide 0.6X, wide 1X și zoom 3X):

Clip video 4K 60 fps filmat cu Samsung Galaxy S23 FE:
Aplicația Camera de pe Samsung Galaxy S23 FE este una ce nu se diferențiază ca interfață de ceea ce cunoaștem de ceva vreme în lumea Android. Găsești modurile de fotografie și pe cele video sub ecranul de captură, iar setările rapide pentru fiecare dintre moduri este sus. În fine, sunt mai jos capturi de ecran ce exemplifică aspectul aplicației Camera. 

Ca o scurtă concluzie aici, experiența multimedia generată de ecran și sunet este de top, nu are cum să nu-ți facă plăcere să urmărești orice fel de conținut alături de Samsung Galaxy S23 FE.
Luminozitatea maximă poate că nu este chiar „cea mai tare din parcare”, dar este demnă de un flagship și te lasă să vezi totul ideal chiar și în bătaia directă a unui soare puternic din amiaza unei zile de iarnă. Samsung anunță o luminozitate ce poate urca la 1450 niți în peak și sunt sigur că se ating astfel de valori, căci nu am avut niciodată probleme de lizibilitate.

Nu pot să nu amintesc atunci când este vorba despre un terminat de top de la Samsung de opțiunea DeX și de suita de siguranță Knox, ambele opțiuni unice ca implementare în lumea Android.
Unde nu mai ai ce să-i reproșezi, dar chiar deloc, este la ecran. Vorbim despre un panou cu cele mai recente și mai performante tehnologii de la Samsung. Un Dynamic AMOLED 2X ce arată superb din orice unghi. Da, este o apreciere pe care o fac atât la modul figurat, cât și la propriu, unghiurile de vizualizare fiind excelente, nici către extreme nu se pierde nimic din calitate.
La mine a ajuns o unitate în pachetul de retail sigilat.  În cutie avem, pe lângă smartphone, un cablu USB-C la USB-C, agrafă pentru acces la slotul sim și mai multe pliante cu diferite informații, printre care ghid de pornire rapidă și certificat de garanție:
🔺Cu suport Wi-Fi 6E, Galaxy S23 FE a prins viteze excelente pe conexiunea mea Gigabit.
Autonomie Samsung Galaxy S23 FE

Autonomie

Samsung Galaxy S23 FEde la 3.499 lei pe Samsung.com, în versiunea cu 8 + 128 GB (preț valabil la data publicării acestui review).
Cel puțin cu lumină suficientă în cadru, chiar nu am găsit mari deficiențe sau măcar unele pe care chiar să merite să le evidențiez. Deși ai opțiuni directe și către zoom 20X și chiar 30X, eu m-am oprit cu exemplele de foto la 10X, mai sus de atât nu mai primești cadre cu care să te poți lăuda undeva.
Trebuie să menționez aici că pe durata instalării și rulării acestor teste telefonul s-a încălzit evident. Cel mai fierbinte punct a fost undeva în centru, la nivelul camerelor foto de pe spate. Cu toate acestea, disiparea căldurii din interior mi s-a părut că se face în mod optim, în sensul că întreg spatele devine din ce în ce în ce mai cald, iar apoi temperatura crește și pe șasiul metalic. Asta înseamnă că avem o bună distribuție a căldurii și că aceasta nu rămâne „fixată” strict pe chipset.
Iar calitatea imaginii este excelentă. Avem culori intense, vibrante, dar care sunt și foarte exact redate. Nimic care să-ți lase o impresie de prea mult, de exagerat pe vreo direcție. Contrastul este infinit, cu acel negru perfect tipic unui AMOLED, dar este mereu reglat optim cât să rămână și un interval dinamic extins.

Preț

Poze Ultra Wide 0.6X, Wide 1X, Zoom 3X și 10X realizate cu Samsung Galaxy S23 FE:

Samsung Galaxy S23 FE

Pro

  • construcție de top, demnă de segmentul premium, telefonul este extrem de solid, de robust și nu lipsește certificare IP68;
  • ecran excelent, tipic unui flagship de la Samsung;
  • sunet stereo extern foarte bun, ce nu-și pierde din calitate la volum maxim;
  • interfața One UI este matură, rulează fluid tot timpul și este plină de opțiuni (DeX și Knox doar două dintre exemplele ce fac diferența în favoarea Samsung);
  • ansamblu hardware extrem de performant, nu există aplicații sau jocuri care să nu fie rulate în cele mai bune condiții;
  • rezultate foto și video cărora cu greu le poți reproșa ceva, pe oricare dintre senzori.

Contra

  • în jocuri sau aplicații complexe rulate în mod susținut pentru câteva minute bune, telefonul se încălzește simțitor, iar după 10 – 20 de minute apare și ceva throttling;
  • încărcarea la puterea maximă de 25W este lentă pentru standardele din 2023 și nici nu există adaptor de încărcare în cutia de retail.

Concluzii

Poze realizate cu camera frontală de pe Samsung Galaxy S23 FE (fără și cu mod Portret):

Foto & Video

Pret / Specificatii

Senzorul optic de amprentă a fost așezat sub ecran, undeva cam jos, ce-i drept. Nu-i cea mai ergonomică poziționare, dar în schimb rata de recunoaștere este aproape perfectă, extrem de rar a dat eroare dacă degetul a atins corect senzorul. Și timpul de reacție este bun, foarte rapid este deblocat ecranul. 

Despre autor

Darius Pană

Samsung Galaxy S23 FE a ajuns la mine având deja instalată cea mai nouă versiune Android, mai exact cea de-a 14-a. Peste aceasta producătorul aduce interfața (mai degrabă custom ROM-ul) One UI 6.0. Este acea interfață ajunsă la maturitate deplină, una originală ca aspect, suficient de modernă și ancorată în aceste vremuri. Sunt extrem de multe opțiuni de personalizare, iar ca funcții adiționale sunt poate la fel de multe.