realme C53 – review

Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe realme C53:
Sunetul extern este mono, responsabil de conținutul multimedia este doar difuzorul de pe latura de jos. Acesta nu este deloc unul despre care să scriu prea mult. Calitate cel mult decentă, fără bass sau o conturare prea fericită a celorlalte frecvențe, și un volum maxim sub medie. La 100% din intensitate apar și degradări evidente ale calității.
Am primit, ca de aproape fiecare dată de la realme România, exemplarul de test în cutia de retail sigilată. În aceasta, pe lângă telefon, am mai găsit o husă din silicon, încărcător rapid pe USB-A, cablu de la USB-A la USB-C, agrafă pentru acces la slotul sim și un manual de utilizare:

Specificații smartphone realme C53

Date tehniceCând vezi Unisoc Tiger T612 știi că ai în față un dispozitiv ce nu a pus prea mult preț pe puterea de procesare. Vorbim despre un chipset realizat printr-un proces de litografiere pe 12 nm, deci unul care nu poate aglomera prea mulți tranzistori pe suprafața dată. Astfel, nu este foarte puternic, dar aș spune că este oarecum eficient. Cumva normal, fiindcă dacă nu poate genera performanță, nici nu prea are de ce să consume mult. În fine, nici acceleratorul grafic Mali-G57 nu-i unul care să poată susține jocuri sau randări 3D complexe. Realme C53
Ecran IPS de 6.74 inch, aspect 20:9, rezolutie 1600 x 720 pixeli, densitate 260 ppi, rată de refresh la 90Hz, luminozitate maximă 450 niți
Procesor Unisoc Tiger T612 pe 12 nm, octa-core cu 2 x 1.8 GHz pe Cortex-A75 + 6 x 1.8 GHz pe Cortex-A55
Memorie 6 GB RAM LPDDR4X, 128 GB spațiu intern de stocare, slot dedicat pentru card microSD de până la 2 TB
GPU ARM Mali-G57
Sistem de operare Android 13 cu interfața Realme UI T Edition
Conectivitate dual SIM 4G LTE (2 x nano SIM), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC, localizare prin GPS, AGPS, Glonass și Galileo, USB Type-C 2.0 și jack audio de 3.5 mm
Camere foto și video Cameră principală cu 2 senzori:
– 50 Megapixeli Wide, f/1.8, PDAF
– senzor secundar alb-negru nespecificat ca Megapixeli, f/3.0
Filmează Full HD cu 30 fpsCând vezi Unisoc Tiger T612 știi că ai în față un dispozitiv ce nu a pus prea mult preț pe puterea de procesare. Vorbim despre un chipset realizat printr-un proces de litografiere pe 12 nm, deci unul care nu poate aglomera prea mulți tranzistori pe suprafața dată. Astfel, nu este foarte puternic, dar aș spune că este oarecum eficient. Cumva normal, fiindcă dacă nu poate genera performanță, nici nu prea are de ce să consume mult. În fine, nici acceleratorul grafic Mali-G57 nu-i unul care să poată susține jocuri sau randări 3D complexe.
Realme C53
AnTuTu v10.0.3-OB3 258938 puncte
AndroBench Sequential Read – 294.71 MB/s
Sequential Write – 230.83 MB/s
Random Read – 96.99 MB/s
Random Write – 110.38 MB/s
3DMark Wild Life Vulkan – 422 puncte
Wild Life Extreme Vulkan – 115 puncte
PCMark Work 3.0 Performance 7925 puncte
Geekbench 6 v.6.1.0 Single-Core – 419 puncte
Multi-Core – 1475 puncte

Multe aplicații de care te poți lipsi fără regret sunt puse de-a gata pe realme C53. Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.

Conectivitate

realme C53Construcția este de foarte bună calitate pentru acest nivel de preț. Chiar și cu șasiu și spate din plastic, realme C53 este solid, nu se simte deloc fragil oricum am încercat să-l torsionez. Finisările sunt și ele bine realizate, chiar nu am găsit nimic care să mă nemulțumească.

Ca aproape de fiecare dată, la concluzii vedem dacă merită cumpărat gadgetul testat. Deci cum este cu realme C53? Aș spune că depinde de fiecare de ce are nevoie, de unde poate tăia și de ce are nevoie neapărat. Deși poate părea că l-am taxat tare pe realme C53 la mai toate capitolele de analiză, adevărul este că pentru prețul său, care este unul de lansare, acest telefon nu este chiar rău. Pare ciudat ce zic, știu. Doar că eu am testat acest telefon și nu vorbesc doar din lista de specificații. De acolo ai putea crede instant că nu merită, dar dacă interacționezi cu el descoperi că este decent. Aș zice că se putea mai bine pe unele direcții sau că putea fi mai ieftin, dar cea de-a doua parte va fi cu siguranță rezolvată în câteva luni, când vor apărea ofertele.

IPS cu rezoluție 720p ar putea părea dezamăgitor din specificații, dar în realitate nu este atât de rău. Fără un ansamblu hardware care să pună presiune pe baterie, autonomia ajunge chiar și la 3 zile.

Camere foto și video

realme C53Nici aplicația Camera de pe realme C53 nu este înțesată de opțiuni, pentru că nu au de unde să apară.

Testele de benchmark rulate pe realme C53:
Trei senzori pe spate la un telefon atât de ieftin? Nu, doar unul de fapt…
Husa din silicon protejează bine telefonul de jur-împrejur, dar are o nuanță fumurie ce ascunde culoarea intensă pe care un realme C53 Champion Gold, ca cel de față, o afișează. Chiar dacă s-a ajuns să apară și în segmentele low-cost panouri OLED, nu multe, dar mai găsim, la realme C53 s-a optat pentru un ecran de tip IPS. Și nu ar fi o mare problemă asta, dar când ai rezoluție HD 720p mi se pare totuși cam puțin. Pe de altă parte, sincer nu mi s-a părut ca asta să reprezinte o problemă. Sigur că nu apare totul extrem de sharp, dar nici nu sunt deficiențe oricât de mic ar fi un font.
Poze realizate cu camera frontală de pe realme C53 (fără și cu mod Portret): Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre realme C53:
Ceea ce am spus mai sus despre ansamblul hardware de pe realme C53 referitor la performanțele pe care le poate genera acest telefon se reflectă în scorurile testelor de benchmark, cele pe care le-am reunit în tabelul de mai jos:  Nici camera frontală de 8 MP nu este vreun exemplu. Este ok, nu greșește flagrant, dar pe modul Portret nu separă cel mai corect subiectul de fundal, așa cum se observă în una dintre pozele de mai jos.
Însă va trebui să renunț la astfel de prejudecăți și să-l văd pe realme C53 exact așa cum este – un smartphone entry-level, unul ce a trebuit evident să facă multe compromisuri spre a limita cât de tare prețul.  În rest, aceeași interfață realme UI plină de opțiuni suplimentare, de funcții utile pe care poți alege să le folosești sau nu. Mai totul rulează surprinzător de fluid, dar numai dacă nu sunt gestionate anumite activități în fundal, atunci mai apar scurte „înghețări” ale ecranului și poate lag uneori. Asta se datorează ansamblului hardware și nu cred că ține de optimizare software.

Autonomie

Autonomie realme C53Ce este de apreciat, este că realme C53 nu se încălzește mai deloc oricât l-ai forța. Sigur că nici nu are consum mare un așa hardware, deci nu prea are de unde să apară prea multă căldură.

Marginile din jurul display-ului sunt late pe toate direcțiile, cea de jos fiind evident cea mai mare.

realme C53 6 / 128 GB – 800 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

  • 10 minute – 22%;
  • 20 minute – 38%;
  • 30 minute – 54%;
  • 40 minute – 69%;
  • 50 minute – 81%.

Preț

În sertarul unde se așează cele două cartele nano-sim este și un locaș dedicat pentru card de memorie microSD.

realme C53

Pro

  • construcție de bună calitate, telefonul este solid și bine finisat, husă de protecție în cutie;
  • interfață plină de opțiuni și care rulează mai mereu fluid;
  • jack audio de 3.5 mm și slot dedicat pentru card de memorie microSD;
  • autonomie excelentă și încărcare suficient de rapidă, cu adaptor de 33W oferit direct în pachet.

Contra

  • ansamblul hardware își arată limitele destul de repede, chiar și aplicații ori jocuri de complexitate medie îl pun la grea încercare;
  • deși este prezentată ca principal element de atracție, camera de 50 Megapixeli nu reușește să se descurce decât cel mult decent chiar și în lumină naturală suficientă.

Concluzii

Butonul Power integrează și senzorul de amprentă, care, după ce am înregistrat un deget, a avut nevoie de multe încercări până s-a „antrenat” suficient ca să recunoască acel deget în peste 80% din încercări. Apoi, pot spune că s-a descurcat decent, deși tot au mai apărut ceva rateuri. Timpul de răspuns este rapid, aici nu am ce să comentez.

Foto & Video

Pret / Specificatii

realme C53 a fost testat timp de 9 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Camera frontală nu este într-un decupaj de tip bulină, cum ne-am tot obișnuit să vedem în ultimul timp, ci într-un mic „breton” tip teardrop.