PC de gaming Balaur Powered by ASUS (2023) – review

PC de gaming Balaur Powered by ASUS (2023) – review

Sistemele construite de PC Garage sunt deja binecunoscute de cititorii fideli gadget.ro. Purtând nume unele mai năstrușnice decât altele, apariția lor a generat în comunitatea site-ului nostru mai multe comentarii legate de denumirile lor decât de configurațiile lor, zici că acesta a fost și scopul echipelor marketing și vânzări a cunoscutului etailer român. Trebuie să fie amuzante ședințele de brainstorming în echipa pcgarage.ro 🙂

Dar lăsând ”glumița de duminică” deoparte, PC Garage este lider pe piața de desktop-uri preasamblate, din sursele mele chiar peste 2 din 3 astfel de sisteme din România sunt vândute de ei, ceea ce este, trebuie să recunoaștem, o realizare excepțională.

Balaur Powered by ASUS în ediția 2023, privire spre componentele configurației

Cum au reușit o astfel de performanță?

Este suficient să-l urmăriți pe Mădălin pe canalul de Youtube PC Garage: educația gamer-ului DIY (Do it Yourself) a început de foarte mulți ani – doar canalul lor este populat constant de peste 11 ani. Și de-a lungul timpului retailerul a participat practic la toate evenimentele de gaming din România, și când nu era unul, ei bine, făceau unul de la zero (LAN Party-uri, concursuri de modding, câte și mai câte). 

La asta se adaugă o etapă importantă – construirea comunității MyGarage (din care mulți ani și eu am făcut parte activ), crearea unei echipe de specialiști PC Garage care te îndrumă pas cu pas în stabilirea configurației optime în funcție de bugetul pe care îl aveți. Am interacționat și eu de multe ori cu ei, chiar sunt buni pe ce fac – simți că ești pe mâini bune. 

Și pariul lor pe desktop-urile de gaming a fost câștigător: când IDC, Gartner, GFK și alții trâmbițau moartea desktop-urilor, ba că vin tabletele și înlocuiesc tot, ba laptopurile, ba că o să facem trecerea pe cloud gaming, iată, segmentul de Gaming PC este parcă mai puternic ca niciodată.

Da, întra-adevăr, vremea desktop-urilor ieftine preasamblate a cam apus – locul acestora a fost luat de laptopurile entry level, care duc sarcini home office / small office fără probleme. Nu și desktop-urile de gaming – preț / performanță încă oferă exact ce-și doresc orice pasionat de jocuri. 

Ediția 2023 a balaurului mirotic (nu, nu vorbim de Laur-Balaur, ci de urmașul urmașilor săi…versiunea ”ARGB-izată”) vine motorizată de ASUS – cu cel puțin două componente cheie – placa de bază și placa video. De aici și numele sistemului, ce arată că cel mai nou sistem din familia Balaur face parte din programul taiwanezilor de la ASUS.

Programul Powered by ASUS înseamnă o colaborare strânsă a echipei ASUS cu cei mai iscusiți integratori de sisteme. Fireşte, programul necesită ca cel puţin placa de bază şi placa video să fie de la acelaşi vendor. Astfel, acest ecosistem din inima PC-ului ar asigura, cel puțin în teorie, o mai bună compatibilitate, stabilitate etc.  

Bine, dacă ar fi să fiu puțin cârcotaș, sistemul se putea numi și powered by Kingston, or why not, chiar și ENDORFY – fiecare din aceste branduri are cel puțin 2 reprezentanți adunați în stomacul Balaurului PC Garage.  

Dar să trecem la treabă, să vedem ce se ascunde sub carcasa neagră … destul de familiară, probabil, unora dintre voi.

Specificații

Desktop PC Balaur Powered by ASUS (2023)
Carcasă ENDORFY Regnum 400 ARGB, Midlle Tower (4 ventilatoare ENDORFY Stratus 120 PWM ARGB incluse)
Procesor Intel Core i5-12400F

– 6 nuclee fizice (6 Performance),
– 12 fire de execuție, frecvența Max-Turbo 4400 MHz,
– 18 MB Intel Smart cache
– 65W base TDP

Placă grafică ASUS Dual GeForce RTX 3060 V2 OC Edition, 12GB GDDR6 VRAM
Sistem de operare Fără sistem de operare
Placă de bază ASUS PRIME B660-PLUS D4
Memorie 16 GB DDR4-3200 Kingston FURY Beast
Cooler ENDORFY Fera 5 ARGB
Sursă Seasonic B12 BC-650, 80+ Bronze, 650W
SSD SSD Kingston NV2 1TB PCI Express 4.0 x4 M.2
Conectivitate – front panel: 2x USB 3.0, Jack căști, jack microfon

– rear panel: 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 2x USB 3.2 gen 2 Type-A, 1x USB 3.2 gen 1 Type-A, 2x USB 2.0, 1x HDMI, 3x DisplayPort, 3x jack audio 3,5, LAN 2,5Gbps

Dimensiuni 472 x 442 x 220 mm

Design

Carcasa. ENDORFY. Cine este ENDORFY?!

Carcasa ENDORFY iese în evidență și prin numărul mare de coolere cu RGB

Alegerea carcasei ENDORFY Regnum 400 ARGB este una foarte inspirată. Poate multora dintre voi nu vă spune foarte multe, dar este ”vechea” carcasă SilentiumPC Regnum RG6V EVO TG ARGB. Dar cum adică, ce e asta?

Pentru că adio SilentiumPC și SPC Gear, bine ai venit ENDORFY! Compania mamă Cooling (din Polonia) a decis că noul nume este mai potrivit generaţiilor actuale – este și un joc de cuvinte – gaming-ul creează o stare de bine, precum endorfina, nu? 🙂  

Din punctul meu de vedere, o fi știind ei mai bine, dar omul care intră pe pcgarage să caute un produs SilentiumPC și nu-l găsește, ce face? Cum facem că eu de exemplu văd comentarii după care mă pot ghida la produse SilentiumPC (carcase, coolere, ventilatoare) și la produsele similare ENDORY încă nu văd, deci mai slab la capitolul testimoniale – voi fi mai greu de convins, dacă nu știu brandul și istoria din spate şi nu am review-uri, nu? 

Dar să lăsăm povestea ENDORFY și să ne concentrăm pe prezent și viitor – hainele sistemului Balaur Powered by ASUS (2023) sunt perfecte pentru gamerul nostru, targetul acestui sistem. 

Nu doar că acest mid-tower arată foarte bine (în segmentul lui de preț de aprox 100 – 130 euro, nu-l compar cu carcase de +200 euro), dar a fost gândit mai ales către o aerisire demnă de invidiat. Un pic cam mult din punctul meu de vedere prețul actual de 650 lei – dar să nu uităm că în acest preț avem incluse 4 ventilatoare ARGB de 120mm, unele de bună calitate: ENDORFY Stratus 120 PWM, care deși nu le-am găsit nicăieri în .ro, le estimez la cel puțin 50 – 65 lei/bucata, ceea ce se traduce că doar ventilatoarele sunt 200 – 250 lei…

Singura carcasă cu care aș spune că se bate de la egal la egal este Phanteks Eclipse P400A Digital RGB Black – dar fiecare carcasă – atât Regnum 400 cât și Eclipse P400A au avantaje și dezavantaje una față de cealaltă la capitolul construcție, depinde de alegerile fiecărui utilizator în parte (de exemplu Regnum 400 permite instalarea unui radiator de 280mm pe tavan, Eclipse P400A nu). 

Cei care se aşteaptă la o carcasă cu tablă solidă, ireproşabilă, vor fi puţin dezamăgiți. Mesh-ul (panoul frontal perforat) este din plastic (Eclipse P400A menționat mai sus vine cu panou frontal mesh metalic), şi chiar dacă dimensiunile carcasei sunt destul de generoase (Regnum 400 ARGB poate găzdui chiar şi o placă de bază E-ATX), toată carcasa are doar 6 kg, din care numai panoul lateral din sticlă securizată (tempered glass) trage la cântar aprox 1.6 kg… 

Multe, multe ventilatoare + carcasă aerisită

Avem trei ventilatoare Stratus 120 PWM ARGB în față, de înaltă presiune și un ventilator identic montat în spate, astfel creându-se o ușoară suprapresiune. 

Am avea multe de spus despre carcasa ENDORFY Regnum 400 ARGB – dar am lungi prea mult acest review care este totuși un sistem complet, Balaurul PC Garage. Aș păstra doar o concluzie: specialiștii PC Garage au ales unul dintre cele mai aerisite carcase, și probabil una dintre cele mai silențioase! În gaming, nu am depășit 37 – 39dB, fie că am măsurat în fața sau deasupra carcasei. Nota 10 pentru aerisire și silențiozitate.

Hardware

Procesorul – Intel Core i5-12400F

Procesorul Intel Core i5-12400F își face datoria cu brio în acest sistem. Nu se încinge absolut deloc, nu are în vocabular termeni precum Throttling. A fost cuminte când a fost mic, a învățat să nu consume mai mult de 75W în full load și nici nu a trecut de 55°C.

Informații despre procesorul integrat în PC-ul Balaur Powered by ASUS ediție 2023

Mai jos TDP-ul și temperaturile măsurate în randare. Excelente valori!

Iar în jocuri temperaturile procesorului au fost și mai mici – sub 50°C, cu foarte mici spike-uri peste 50°C, dar sub 55°C. Bine, nici temperatura din cameră nu a fost mai mare de 22.5°C – 23°C, dar nici ventilatoarele nu s-au stresat deloc. 

Teste de benchmark rulate pe Balaur Powered by ASUS 2023: 

Și că tot am vorbit de randare și alte aplicații ce folosesc puterea brută a procesorului, scorurile Cinebench R23, Geekbench 6, și mai ales PCMark10 sunt bune, mai ales cele în scenariu Single Core.

PC

Teste de benchmark

Balaur Powered by ASUS (2023)
PCMark 10 7235
GeekBench – single 2226
GeekBench – multi 9620
CineBench R23 single 1669
CineBench R23 multi 12369

Cooler-ul – ENDORFY Fera 5 ARGB + ventilatoarele de pe carcasă

Cooler-ul este conceput pentru sarcini mai aprige

Evident, temperaturile extraordinar de mici înregistrate de procesorul Core i5 12400F se datorează în mare parte și aerisirii excelente a carcasei ENDORFY Regnum 400 ARGB. 

Dar nimic nu ar fi fost posibil fără ireproșabilul SilentiumPC (pardon 🙂) ENDORFY Fera 5 ARGB. 

Da, poate că prețul plătit pentru acest cooler poate părea puțin cam mult în ochii gamerului ce caută să optimizeze la maxim investiția în mult visatul sistem – dar credeți-mă – merită. 

Fera 5 ARGB îmbină utilul – răcire și silențiozitate – cu plăcutul: iluminarea ARGB, ce poate fi sincronizată cu celelalte patru ventilatoare aproape identice. Spun aproape, deși vizual arată 100% identic, ventilatorul de pe Fera 5, ENDORFY Fluctus 120 PWM ARGB este mai rapid cu până la 30% (250 (±100) – 1800 (±10%)) în caz că este necesar decât cele patru ventilatoare ENDORFY Stratus 120 instalate din fabrică pe carcasă (200 (±100) – 1400 (±10%) RPM). 

Fera 5 ARGB este overkill pentru micuțul procesor Intel. Îl mănâncă la micul dejun. Fera 5 a fost proiectat să liniștească procesoare cu TDP de 220W – adică de trei ori mai mult decât TDP-ul lui Core i5 aici de față.   

ASUS Dual GeForce RTX 3060 V2 OC Edition, 12GB GDDR6 VRAM

Placă grafică din seria RTX 30 ce iese în evidență prin raportul preț / performanțe

Despre placa grafică nu am foarte multe de povestit – nu e nicio noutate, e deja de ceva timp pe piață…imediat vine înlocuitorul, nu? Dar să nu ne grăbim, generația nouă mereu va avea un preț (aproape) ridicol la început, iar acest RTX 3060 marca ASUS are cel mai mic preț din ultimele 9 luni, coborând de la 3000 la aprox 2000 Lei (în funcție de magazine, evident). 

La acest preț, zic că e o alegere bună – e micuță, ideală în orice carcasă, are și un mic overclock (irelevant) și vine și cu 12GB GDDR6 …iar e discutabil unde am putea folosi atâta memorie video – în jocuri, cu tot cu setările Very HIGH și RTX on, nu am trecut de 9GB…dar cine știe ce jocuri pe care nu le-am încercat au nevoie de peste 10GB VRAM să-și încarce toate texturile HD și cu condiția, firește, ca micuțul GPU 3060 să le și poată ronțăi la un framerate respectabil, nu la 15 – 20 fps-uri.

Și pentru că am ajuns la placa video, o să dezvolt și performanțele în 3D.

Mai întâi testele sintetice:

Dar în jocuri? PC Garage ne recomandă sistemul pentru gaming FullHD și sincer să fiu, sunt mai mult decât onești, poate un pic pesimiști.

Să vă explic. 

Să ne uităm la tabelul de mai jos:

Ce setări am folosit?

Unde am putut, am păstrat setările pe High, RTX ON (căci de ce altceva ți-ai lua un RTX să nu vezi efectele RTX?!  Iar odată RTX activat, a fost setat pe High (exceptând CyberPunk 2077, unde a rămas pe Medium), iar DLSS-ul a fost activat, pe modul Quality.

CyberPunk 2077 settings:

Metro Exodus settings:

WATCH Dogs Legion settings:

Și da, tabelul de mai sus, cu scorurile evidențiate cu culori, pentru a evidenția gradul de confort / ”jucabilitate”  și graficele de mai jos arată că da, în rezoluția 2K (2560 x 1440) există o penalitate de performanță în medie de 30%. 

Dacă vreți performanțe similare în 2K cu cele obținute de noi în FullHD, PC Garage a pregătit și un Balaur profesionist. Serios, chiar așa se numește, Balaur Pro și în loc de GeForce RTX 3060 a fost upgradat la RTX 3070.

Alte jocuri testate pe Balaur Powered by ASUS 2023:

În rolurile secundare: Memoriile / SSD-ul / Placa de bază și sursa

Memoriile DDR4 de pe Balaur Powered by ASUS în ediție 2023

Nu, nu aș dori să minimizez absolut deloc cele patru componente cheie menționate în subtitlu. Doar că apropo de Săptămâna Mare, articolul devine lung precum o zi de post. 

Balaur Powered by ASUS dispune de 16 GB DDR4 3200 FURY Beast marca Kingston – știu că unii vor sări ca arșii în sus – vai, dar nu e DDR5…așa și? Să nu uităm că țelul suprem a fost găsirea punctului de echilibru între performanțe maxime la bugetul cât mai rezonabil. 

Iar optimul arată că DDR5 umfla prețul – și nu doar prin prisma memoriilor, nu: prețul memoriilor a scăzut mult, aici diferența a ajuns la câteva sute de lei la 16GB față de varianta DDR4 (dar atenție și la latențe când faceți comparațiile!).

Problema este că prețul plăcilor de bază cu DDR5 încă este simțitor mai mare – de exemplu la ASUS prima placă de bază cu DDR5 este aproape dublu la preț față de PRIME B660-PLUS D4. Și atunci vă întreb: dacă vă făceați sistemul, vă aruncați la DDR5/placă de bază cu DDR5 pentru câteva (infime) procente spor de performanță, sau de banii ăia mai degrabă îl alegeți pe Balaur Pro cu o placă grafică semnificativ mai potentă? 

Eu am fost foarte mulțumit de ASUS PRIME B660-PLUS D4. 

Nu o fi ea placă de bază dedicată neapărat gaming-ului cu 100 de funcții specifice (BIOS stufos către overclocking) însă are suficienți conectori pentru iluminare RGB (3 header-e Adresabile, 2 header-e AURA RGB, suficient să-ți faci pom de crăciun din PC 🙂). 

B660-Plus D4 nu duce lipsă nici de conector pentru pompă răcire pe apă (AIO Pump). Și împreună cu soft-ul Armoury Crate utilizatorul sistemului PC Garage Balaur va avea un control total pe setări, iluminare facilă, monitorizarea temperaturilor, a ventilatoarelor. 

SSD-ul Kingston NV2 1TB PCI Express 4.0 x4 M.2 este ascuns sub radiatorul generos de lângă procesor unde stă destul de confortabil – temperaturi de sub 40°Cîn activitățile obișnuite, doar cu benchmark-ul CrystalDiskMark am reușit să-l duc în 50°C, deci da, din nou atenția la detalii din partea PC Garage se simte.

Și apropo de CrystalDiskMark: SSD-ul are performanțe suficiente pentru serile de gaming, jocurile se vor încărca rapid, download-urile la viteze ireproșabile, SSD-ul nu se va gâtui prea repede în viitor.

Și în plus, mai aveți două sloturi libere M.2 dacă vreți dori pe viitor să faceți upgrade. Plus patru porturi SATA 6Gb/s.

Last but not least – ultima, dar nu cea din urmă componentă importantă din sistem este sursa: Seasonic B12 BC-650, 80+ Bronze, 650W. Eficiență 85%. Pentru Balaur, Balaur Pro, dar și viitoarele sisteme (cine știe cu ce ne mai surprinde echipa PC Garage?) cu RTX 4060, RTX 4070 userii pot avea certitudinea că această sursă va oferi în continuare necesarul de consum. 

Preț

Balaur Powered by ASUS (2023) – de la 5199 lei;

Review Box 0

Pro

  • Configurație corectă / raport preț /performanță cinsti pentru un gaming ireproșabil FullHD, chiar și 2K cu mici concesii pe ici colo;
  • Carcasă ce permite upgrade facil, atât la răcire pe apă (deși Fera nu va dezamăgi nici la trecerea la procesoare din liga superioară, până la 220W TDP), cât și plăci video cu gabarit depășit;
  • Upgrade-ul (RAM, SSD) nu va aduce după sine pierderea garanției;
  • Carcasă aerisită, silențioasă;
  • Asamblare gold inclusă;
  • Iluminare bună pentru iubitorii de RGB, evident se poate stinge tot la un click distanță ;

Contra

  • Fără sistem de operare – chiar dacă pentru cunoscători acest fapt este un avantaj (650 Lei o licență OEM Win 10 Home?!) pentru necunoscători, o bătaie de cap totuși.;

Concluzii

la final un lucru este clar: la 5200 Lei obțineți un PC asamblat Gold (serviciu care în mod normal costă 200 Lei), sistemul este testat (nu vă vin componente DOA – Dead on Arrival) sau alte surprize, prețul chiar este mai mic decât suma componentelor făcut de mine pe whishlist astăzi, 10 aprilie. Dacă pe whislist pun si asamblarea Gold, prețul final este cu aproape 10% mai mare decât sistemul gata asamblat de PC Garage, Avantajul este evident.

Mi-a plăcut foarte mult prezentarea produsului pe pagina dedicată – cred că PC Garage dezvoltă cele mai mișto pagini de prezentare autohtone, stufoase doar prietenoase defel. Am văzut în premieră, pe o pagină a unui etailer poze de produs high quality, video-uri de prezentare, teste / clipuri video cu diferite jocuri, rezultate temperaturi, frecvențe, orice informație utilă e acolo.

Performanță

Raport preț / specificații

PC-ul a fost testat pentru o perioadă de 5 zile. Articolul este susținut de către PC Garage, iar opiniile exprimate aparține strict autorului. 

Despre autor

Cezar Dumitrescu

Cel mai nou membru al echipei Gadget.ro. Veți găsi articole, review-uri și editoriale pe diverse teme din domeniul tech.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *