Huawei P60 Pro – review

Huawei P60 Pro - review

Peste 1 milion de puncte în AnTuTu
În SpeedTest pe conexiune gigabit a obținut pe Wi-Fi 6 – maxim 826 Mbps la download și 331 Mbps la upload. Sunt valori foarte bune, în linie cu alte smartphone-uri premium. Sunt 7 inserții pentru antene: 2 în partea superioară, 2 în partea dreaptă, 2 la bază și una în partea stângă. 

Alte aplicații: AUTODOC, Joom, Alibaba.com, 

tele de 48 Megapixeli cu f/21, echivalent 90mm, OIS, zoom optic 3x și PDAF;

Nu are cum să fie cel mai bun pentru simplul motiv că are un chipset ce a stabilit standardele de performanță în 2022. Nu epatează aici, dar să nu credeți că vreo aplicație sau joc cu grafică ceva mai complexă îi pune probleme. Pe de altă parte, la peste 5000 lei îți dorești cel mai nou procesor din piață…

Apropo de serviciile Google pe la început de 2023 am avut un articol dedicat. Am înțeles că sunt planuri spre a aduce suport pentru Android Auto la un moment dat. Vă ținem la curent din acest punct de vedere. Nu o să insist pe Gbox, cei ce folosesc un telefon Huawei presupun că sunt deja familiarizați cu această soluție. Este emulat un smartphone compatibil GMS. 

Cutia lui Huawei P60 Pro aduce și husă de protecție, dar și încărcător la 88W

Ultrawide, wide, 3.5x și 10x


Huawei P60 Pro este alternativa celor ce doresc un camera phone și nu pun așa mare preț pe lipsa 5G și lipsa serviciilor Google, dimpotrivă chiar caută o astfel de soluție. Am observat în secțiunea de comentarii că există o astfel de nișă de utilizatori.

În pachet dați pe lângă smartphone ce are folie de plastic aplicată din fabrică, încărcător ce alimentează la 88W, cablu USB – USB Type-C, husă de protecție din plastic transparent, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele nanoSIM. 

Este un LTPO OLED de 6.67 inci cu rezoluție 2700 x 1220 pixeli, raportul display / corp este mai slab – 89.8% vs 91.2% la P50 Pro. Au dat un boost în ce privește luminozitatea, până la 1800 nits am văzut că afirmă compania chineză (în modul Auto, pentru câteva secunde sub acțiunea razelor de soare). Am măsurat 1020 nits la luminozitate maximă. 

Date tehnice

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1, 8 GB RAM și 256 GB stocare

Huawei P60 Pro a fost testat pentru o perioadă de 3 săptămâni. Exemplarul de test urmează a fi returnat către Huawei România, iar articolul de mai sus nu face parte dintr-o campanie – impresiile aparțin strict autorului. 

Una peste alta, mi se pare că prețul este ceva cam sus. Cred că undeva sub pragul a 5000 lei ar fi cumva mai aproape de realitate. Pur și simplu, nu are cel mai nou chipset, face concesii pe partea de 5G, nu sunt neapărat nici cine știe ce cantități de RAM și stocare și se duce în siajul premium.

În partea superioară se află portul infraroșu, un microfon și unul dintre cele două difuzoare stereo. În lateral dreapta au adus tasta pentru reglarea volumului de dimensiuni generoase și butonul de pornire. La bază se află portul USB Type-C 3.1, al doilea difuzor, slotul pentru două cartele nanoSIM sau nanoSIM + slot proprietar NM dezvoltat de către Huawei și până la 256 GB stocare. 

Totuși, P50 Pro avea un setup destul de complex cu wide de 50 Megapixeli cu f/1.8, OIS, PDAF și autofocus prin tehnologia laser, senzor periscop de 64 Megapixeli cu zoom optic 3.5x și f/3.5, senzor monocrom de 40 Megapixeli cu f/1.6 și echivalent 23mm.

Specificații

Smartphone Rulează EMUI 13.1 dezvoltat pe Android 12, cu acces la AppGallery și HMS Core – alternativă la  Play Store și GMS. Este o interfață pe care cumva o cunoașteți. Nu am remarcat lucruri cu adevărat noi. Cu swipe din partea stângă se oferă acces la notificări, iar swipe din dreapta = setările rapide propriu-zise. Dacă folosiți căști, smartwatch sau notebook Huawei, Huawei P60 Pro cu EMUI este conceput spre a fi ușor de conectat și controlat.  Huawei P60 Pro
Data de lansare 9 mai 2023, varianta adusă în Europa
Certificare legată de rezistența la contactul cu apa și praful IP68 – până la 1.5 metri adâncime pentru până la 30 de minute
Ecran LTPO OLED de 6.67 inci cu rezoluție 2700 x 1220 pixeli, rată de refresh la 120Hz, protejat cu sticlă Kunlun Glass, 444 ppi, raport display / corp de 89.9%
Procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 dezvoltat pe 4nm, 1 x Cortex-X2 la 3.19 GHz, 3 x Cortex-A710 la 2.75 GHz, 4 x Cortex-510 la 2.0 GHz
Memorie 8 GB RAM, 256 GB / 512 GB stocare
GPU Adreno 730
Sistem de operare EMUI 13.1, fără serviciile Google
Conectivitate dual-sim, 4G, Wi-Fi 6, bluetooth 5.2, difuzoare stereo, NFC, USB Type-C 3.1, port infraroșu, localizare dual-band prin GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS și NavIC, cititor de amprentă optic integrat în display
Cameră foto și video wide de 48 Megapixeli cu f/1.4 – f/4.4, echivalent 25mm, PDAF, OIS și autofocus prin tehnologia laser;Decupajul pentru camera de selfie-uri este adus central în partea superioară. Modulul camerei spate iese în evidență printr-un design nou, camera wide fiind pusă într-un spațiu supradimensionat. Dimensiunea senzorului în sine nu este pe măsura spațiului dedicat și mi se pare că puteau avea o mai bună proporționalitate. Rata de refresh poate fi setată la Dynamic – urcă până la 120Hz în funcție de conținutul afișat, High – forțează refresh la 120Hz și Standard – 60 Hz. Și la rezoluție sunt mai multe opțiuni: Smart – ajustează în funcție de conținut, High – 2700 x 1220 pixeli și Low – 1890 x 854 pixeli. Era o vreme când Huawei își dezvolta și propriile chipseturi și alături de Apple și Samsung dezvolta un telefon mobil de la hardware și până la software. De când cu interdicțiile aduse de către Departamentul de Stat al SUA au ales hardware Qualcomm, cu o concesie făcută la lipsa 5G. 
Cameră de selfie-uri 13 Megapixeli cu f/2.4 și înregistrează 4K cu până la 60 fps
Baterie 4850 mAh cu încărcare pe fir la 88W, încărcare wireless la 50W
Greutate 200 gr.
Dimensiuni 161 x 74.5 x 8.3 mm

Design 

SOT-ul îl estimez la 5 ore și jumătate – 6 ore. De aici și concluzia că trece testul unei zile în condiții de utilizare medii spre intensive. Se încarcă de la 0 – 100% în aprox. 45 minute. 

Zoom-ul 10x nu este la nivelul celui de pe Galaxy S23 Ultra, nici materialele video nu sunt chiar acolo, dar mi se pare a fi cel mai bun Huawei la captură video și unul dintre cele mai bune smartphone-uri din piață. Cred că modele superioare sunt iPhone 14 Pro / 14 Pro Max și Galaxy S23 Ultra. 
Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, 8 GB RAM și 256 GB stocare UFS 4.0
Huawei P10 avea OIS pe camera principală de 12 Megapixeli, iar senzorul monocrom s-a dus la 20 Megapixeli.
Seria P de la Huawei a fost una dintre puținele serii de smartphone-uri premium cu Android ce a reușit să contabilizeze vânzări de ordinul a milioane unități. Era un adevărat rival pentru seria Galaxy S, iar aceeași țintă am văzut din prezentările făcute în pre-briefing o au chiar și în 2023.
[embedded content]
Cu și fără modul Portrait activat

Ecran și sunet

Am testat telefonul în 2 rețele (Digi Mobil și Orange). În ambele a avut suport pentru VoLTE și VoWiFi. În Orange am prins viteze de 159 Mbps la download și 45.7 Mbps la upload. După cum știți, este irelevant în sensul în care contează gradul de acoperire din zonă, densitatea smartphone-urilor etc. Ideea este că rezultatul mi se pare normal. Da, dacă avea 5G s-ar fi putut duce în zona mea spre 4 – 500 Mbps la download. 

După ultimul update, patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui aprilie 2023
În România nu este așa mare problemă în momentul de față. A fost făcută licitația pentru 5G în 2022, dar dezvoltarea de rețele va începe în 2024, 2025, 2026 când spectrul este oferit către Orange, Vodafone etc. 

Alte fotografii făcute cu Huawei P60 Pro

Smartphone ce stă bine în mână, nu-l simți a fi prea mare
Interfața camerei foto și video de pe Huawei P60 Pro: 
[embedded content]

Patch-urile de securitate sunt compilate la nivelul lui aprilie 2023. A primit un update de peste 1.1 GB ce a îmbunătătit diverse elemente. 

Interfața camerei foto și video mi s-a părut ok-ish. Ei spun că este mai bine pusă la punct pe partea de zoom, eu pot să spun că nu am sesizat nicio diferență. Modurile aduse by default sunt diafragmă, Noapte, Portret, Fotografie, Videoclipuri, Pro, iar la secțiunea Mai multe veți găsi Încetinire, Panoramă, Monocrom, Lentile AR, Pictură cu lumină, Filmare Lentă, Autocolante, Documente, Super Macro, Vizualizare duală, Rezoluție Mare, Creator de story-uri, Instantaneu și Multi-cam. Merită un articol dedicat spre a prezenta cu exemple fiecare opțiune în parte. 
Nu o să fac referire la DxOMark etc. Da. Huawei P60 Pro este unul dintre cele mai bune smartphone-uri lansate în 2023 pe partea de cameră foto și video. Dacă te uiți pe ce au adus la nivel de senzori ești înclinat să crezi că nu-i așa mare lucru, dar pot spune că mi-a depășit așteptările. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Un panel LTPO îl consider un pas în față dacă ne raportăm la OLED-ul de la precedenta serie. Are protecție dezvoltată intern și denumită Kunlun Glass. Nu au avut așa încredere și au pus folie de protecție din plastic, pe care o puteți îndepărta dacă doriți. 

EMUI 13.1 este dezvoltat pe Android 12
Are structură de rezistență din aluminiu ce este cumva vizibil pe marginile sale, sticlă Kunlun în partea față, sticlă a cărei rezistență Huawei nu s-a sfiit să o invoace. În cele câteva zile de utilizare pot să spun că nu am văzut zgârieturi pe display, dar cum spuneam mai sus, au pus o folie din plastic din fabrică.  Informații furnizate de CPU-Z pentru Huawei P60 Pro: 
Clip 4K 60 fps făcut cu Huawei P60 Pro

Interfața desktop emulată la conectarea lui Huawei P60 Pro cu un monitor: 

Cele trei opțiuni de zoom pe camera de selfie-uri

Una peste alta, Huawei P60 Pro încearcă să se individualizeze printr-o poziționare nouă a senzorilor de la camera principală, dar și printr-o variantă de culoare cumva atipică. 

Cititorul de amprentă este de tip optic și l-au integrat în display. Este unul dintre cele mai rapide cititoare optic de amprentă din ce am testat până acum. 
În lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare, unul aflat la bază și altul dispus în partea superioară. Am măsurat 94.6 dB la 10 cm distanță de difuzor și 82.1 dB la aprox. 30 – 40 cm distanța cumva normală când asculți muzică pe un telefon mobil. 

Mi-aș dori să văd cât mai multe soluții de genul și din ce în ce mai bine puse la punct. Avem multă putere de procesare în smartphone, iar printr-un mod desktop aș spune că productivitatea ar putea fi adusă la un nivel superior.
Modulul senzorilor de la camera principală a lui Huawei P60 Pro
Nu știu dacă Huawei se gândește să aducă încărcătorul wireless la 50W, ar fi o adiție bună. Eu folosesc pe cel de 50W wireless de la Vivo X80 Pro, dar din păcate nu există compatibilitate între cele două tehnologii. 
Aplicații Huawei: AppGallery, Teme, MyHuawei, Petal Search, GameCenter, Cărți, Huawei Health, Hărți Petal, Telecomandă, Busolă, Oglindă, Găsește dispozitiv, Meteo, Recorder, E-mail, Wallet, Petal Clip

P-ul vine de la Photography, iar de-a lungul timpului au fost câteva noutăți pe care Huawei le-a adus în această zonă și nu numai. 

[embedded content] Huawei P9 a adus un setup dual ce antama și un senzor monocrom de 12 Megapixeli.

Ieșea în evidență prin gradientul de culoarea din partea spate

Huawei P10 – un alt smartphone ce s-a bucurat de aprecierea publicului
SpeedTest pe Huawei P60 Pro – 4G și Wi-Fi
Opțiunile de zoom predefinite sunt: Ultrawide, 1x, 3.5x și 10x. 
Huawei P30 Pro avea capacități foarte bune la fotografia făcută în low-light sau pe timp de noapte, iar zoom-ul optic 5x de la senzorul periscop stabilea cumva standardul în industrie.
Huawei P20 Pro ieșea în față cu senzor de 40 Megapixeli cu OIS, dar și printr-un tele de 8 Megapixeli cu zoom optic 3x și OIS.
Teste de benchmark rulate pe Huawei P60 Pro

Performanță

Filmează 4K cu 30 / 60 fps

Sunt mai multe moduri în Setări / Display și luminozitate / Moduri și temperatură de culoare: Normal ce respectă standardele sRGB și DCI-P3 și Vivid. Opțiunea mea a fost Vivid, pentru culori ceva mai intense. 

SmartphoneUltrawide-ul de 13 Megapixeli cu f/2.2 are autofocus, dar nu se ridică la nivel senzorului wide sau al celui tele. Telefonul are LED flash, filmează 4K cu până la 60 fps.  Huawei P60 ProProbabil, cel mai bine vândut smartphone flagship al Huawei în România Samsung Galaxy S23 Ultra Este unul dintre cele mai bune smartphone-uri la nivel de cameră foto și video și arată o oarecare maturitate a Huawei la acest capitol.
AnTuTu Benchmark 1.037.642 1.220.995
AndroBench Sequential Read – 2010.25 MB/s;
Sequential Write – 1548.05 MB/s;
Sequential Read – 3386.19 MB/s;
Sequential Write – 1238.98 MB/s;
GeekBench 6 Single-core – 1380 puncte;
Multi-core – 4096 puncte;
Single-core – 1882 puncte;
Multi-core – 4991 puncte;
GFXBench Manhattan ES 3.1 – 56 fps;
Car Chase ES 3.1 – 41 fps;
Manhattan ES 3.1 – 78 fps;
Car Chase ES 3.1 – 58 fps;
3DMark Wild Life – Maxed out!
Wild Life Extreme – 2777 puncte;
Wild Life – Maxed out!
Wild Life Extreme – 3768 puncte;
PCMark 11408 puncte 15778 puncte

Monitorul curbat central este conectat la Huawei P60 Pro pe USB Type-C

Conectivitate

USB Type-C-ul 3.1 are avantajele sale și asta pentru că este emulată o interfață desktop friendly. Când conectezi telefonul la un ecran sunt două opțiuni: afișează display-ul propriu-zis sau se activează modul desktop, iar display-ul telefonului se transformă în touchpad ad-hoc. Poți conecta o tastatură și mouse prin bluetooth etc. Ideea este că funcționează bine, iar Huawei este printre puținele companii ce are așa ceva pe smartphone-urile sale premium, ar mai fi Samsung cu DeX și Motorola cu soluția sa proprietară denumită ReadyFor.

Huawei P50 Pro mi s-a părut din anumite puncte de vedere a fi un pas în spate, iar compania chineză a încercat prin AI să livreze o postprocesare care să impresioneze. Mi se pare că Huawei P60 Pro s-a dus în aceeași linie. După cum cred că știți, P60 Pro a urcat direct pe primul loc în topul DxOMark. De aici tragem concluzia că avem un smartphone bun la nivel de cameră foto și video.
Huawei P60 Pro cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 5799.99 lei. Este oferit ca bonus un smartwatch Huawei Watch GT3 pentru cei ce pun comenzile până pe 4 iunie.
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.
Difuzorul din partea superioară

Display-ul LTPO OLED oferă performanțe bune

Pachetul de retail în care este livrat Huawei P60 Pro
Setările maxime pentru Huawei P60 Pro în PUBG Mobile
În ce privește tehnologia adusă la interior m-aș referi la 4G, NFC, bluetooth 5.2, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac/6 și dual-band, localizare dual-band prin suite variate de servicii de localizare. 

Cameră foto și video

Chinteșența Huawei la nivel de cameră foto principală

Trece testul unei zile de autonomie fără nicio problemă
AppGallery a mai avansat și găsești acolo mai toate aplicațiile bancare din țara noastră. Ce mi s-a părut mie că nu sunt suficiente reprezentate sunt jocurile. Poți să folosești Facebook, Instagram etc, poți să ai acces la mail, dar unele jocuri și dacă sunt luate sub formă de .apk de pe internet s-ar putea să nu funcționeze așa cum te-ai aștepta. Este un domeniu unde faci oarecare concesii. 
Se aude tare și puternic, iar la maxim se transmit vibrații în carcasa telefonului. Mi se pare că la amplitudine maximă, bass-ul este cumva sacrificat în dauna la medii și înalte. Reglarea volumului se face din lateral dreapta. Mi se pare că și aici au pierdut ușor contactul cu concurența din segmentul premium. Măcar sunt două difuzore și nu unul singur. 
PUBG Mobile îl rulează cu grafica pe Ultra și nivelul de detalii pe Ultra, iar temperatura în partea spate, în apropierea senzorului de la camera principală a urcat până la 42 – 43 grade Celsius. Într-o sesiune de 30 de minute de joc a consumat în jur de 10 procente din energia stocată în acumulator. 
Lipsește 5G-ul ce ar fi întregit peisajul, mai ales la un producător precum Huawei ce a fost inovator în piața de telecomunicații și mai ales pe această tehnologie. Momentan, nu avem acoperire pe măsură în 5G, dar un telefon de top îl cumperi pentru mai mult timp, iar în 2 – 3 ani mă gândesc că lucrurile vor sta altfel și la noi. 
Aplicații preinstalate pe Huawei P60 Pro: 
Huawei P60 Pro a sosit la test în configurația cu 8 GB RAM și 256 GB stocare, dar și în varianta de culoare denumită Rococo Pearl, finisaj ce amintește de o placă de marmură sau ceva sidefat. Opiniile aici sunt împărțite, dar mie pot spune că mi-a plăcut, iese în evidență – asta-i clar. Am înțeles că modelul pe Verde nu-l vor aduce, iar din imaginile de presă mi s-a părut a fi cel mai inspirat. 
Elementele de conectivitate de la bază
EMUI 13.1 dezvoltat pe Android 12 – Huawei P60 Pro
Low-light sau pe timp de noapte
Una peste alta, mi s-a părut a fi un display bun ca luminozitate și afișare a culorilor, dar nu mi se pare că se ridică la nivelul unor flagship-uri concurente cu Android. Am folosit până de curând un Vivo X80 Pro din 2022 ce avea LTPO3…
În testele de benchmark a atins și peste 49 grade Celsius, dar am observat că răcirea își face datoria cât de cât și coboară pe la 45 – 46 grade Celsius. Procesorul atinge și 53 grade Celsius după informațiile unei aplicații de test. Da. Se încălzește, dar răcirea face să nu intre în thermal throttling pronunțat. În PUBG Mobile nu am sesizat căderi de frame-uri, sacadare care să afecteze gameplay-ul. 
Modurile de culoare suportate de către Huawei P60 Pro Teste de benchmark Folosește procesorul Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 fără 5G, 8 GB RAM și 256 / 512 GB stocare. Da. Sunt două concesii și asta pentru că Huawei nu are acces la cele mai noi chipseturi pentru smartphone-uri de la Qualcoom, iar seria Kirin este pusă on hold până la dezvoltarea unui proces de litografiere, iar componentele la care au acces trebuie să fie fără 5G.  ultrawide de 13 Megapixeli cu f/2.2 – echivalent 13mm Fotografii făcute cu Huawei P60 Pro: 

Autonomia

Screenshots cu EMOTION 13.1 pe Huawei P60 Pro: 

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 este suficient de puternic pentru orice aplicație sau joc în momentul de față, iar acest deziderat se păstrează și pentru 1 – 2 ani de acum încolo. Da, nu ar fi stricat să vină direct cu generația nouă. Nu am sesizat să se supraîncălzească dincolo de limite devenite cumva acceptabile pe smartphone-urile premium. 
Huawei P9 – unul dintre primele smartphone-uri cu cameră duală în partea spate
Bateria de 4815 mAh se încarcă pe fir la 88W și wireless la 50W. Încărcătorul este interesant pentru că poți conecta atât un cablu pe USB, cât și unul pe USB Type-C, în funcție de ceea ce ai la dispoziție (nu le poți conecta pe amândouă în același timp). 

Preț

Huawei P40 Pro mi se pare că a fost cumva maximul pe care l-au adus până acum ca și capacități foto și video pe un smartphone. Nu mai avea serviciile Google, dar ieșea în față cu un wide de 50 Megapixeli cu f/1.9, PDAF multidirecțional și OIS, senzorul periscop păstra zoom-ul optic 5x și OIS, ultrawide-ul primea 40 de Megapixeli cu f/1.7, iar camera de selfieuri avea pe lângă cei 32 Megapixeli și snzor TOF 3D pentru autentificare biometrică.

Așa arată spatele lui Huawei P60 Pro scanat cu un senzor FLIR în timpul testelor de benchmark

Huawei P60 Pro

Pro

  • design distinct al părții spate ce îl face ușor de recunoscut în varianta de culoare testată de către noi;
  • una dintre cele mai bune camere foto și video din smartphone-urile testate în 2023;
  • un întreg ecosistem conceput de către Huawei cu smartphone-ul, laptopurile, căștile și ceasurile Huawei etc, toate sunt interconectate și ușor de folosit;
  • autonomie bună + încărcare rapidă wireless la 50W;

Contra

  • lipsă 5G;
  • lipsă servicii Google preinstalate;
  • preț considerabil;
  • cel mai puternic chipset din 2022, nu din 2023…;

Concluzii

Tele-ul este luminos și aduce rezultate bune spre foarte bune. Are 48 Megapixeli cu f/2.1, sensor shift OIS, zoom optic 3.5x și l-am putea considera un echivalent a 90mm. Mi se pare a fi unul dintre cele mai bune tele-uri și zoom 3 – 3.5x din ce am testat până acum. Ceilalți doi senzori sunt aduși cumva distinct, în partea superioară și inferioară a senzorului wide. Este recomandată o husă de protecție și asta pentru că stă cu senzorul camerei principale direct pe surprafața pe care îl așezi, iar husa protejează cumva. Gesturile de control când telefonul este conectat la un monitor și display-ul se transformă în touchpad

Foto & Video

Pret / Specificatii

Aș spune că am avut o altă abordare

Despre autor

Emil Dragotă

Senzorul wide este de 48 Megapixeli cu diafragmă variabilă de la f/1.4 la f/4.0, dispune de PDAF, OIS și autofocus prin tehnologia laser – echivalent 25mm. Își face datoria cu brio în orice situație ajunge a fi pus la încercare, indiferent că discutăm de low-light, mișcare etc.