Boxă portabilă Sonos Move 2 – review

Boxă portabilă Sonos Move 2 - review

Nu am cum să încep decât cu accesoriul de încărcare, numit wireless de Sonos. Din partea mea, nu este tocmai „fără fir”, din cauză că există un cablu lung de circa 2 metri cu mufă USB-C la final, dar și doi pini ce vin în contact cu elementele corespunzătoare de pe boxă, aflate la baza acesteia, pe zona ușor înclinată.
În fine, acum avem în față cel mai recent model de boxe portabile de la producătorul american. Sonos Move 2 vine ca un update serios față de prima generație, iar noi vedem mai departe cum se comportă noua ediție. Nu pot face comparație cu primul Move, fiindcă nu l-am testat, dar cred că voi fi suficient de explicit în descrierea experienței trăite alături de două exemplare Sonos Move 2.

Specificații pentru boxa portabilă Sonos Move 2:

Date tehnice⬆️Două tweetere și un midwoofer, fiecare cu amplificatorul său, generează un sunet de foarte bună calitate, cu o spațialitate extinsă și un bass profund. Sonos Move 2
Difuzoare 2 x tweeter + 1 x woofer
Amplificatoare 3 x class-D
Ansamblu hardware procesor quad-core la 1.4 GHz pe Cortex-A55, 1GB memorie SDRAM, 8GB spațiu intern de stocare NV
Conectivitate Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 Ghz, Bluetooth 5.0, USB-C
Baterie 44Wh, autonomie de 24 ore la o singură încărcare
Alte detalii Certificare IP56, Sonos Voice Control, compatibilitate Amazon Alexa, compatibilitate Apple AirPlay 2 (iOS 11.4 sau mai nou), funcție Trueplay ce funcționează cu iOS și Android, aplicație dedicată Sonos pentru Android și iOS, butoane capacitive
Dimensiuni 241 x 160 x 127 mm (înălțime x lățime x adâncime)
Greutate aprox. 3 kg

Pachet, design și construcție

Boxa portabila Sonos Move 2Pe partea de frecvențe, Sonos Move 2 m-a impresionat mai întâi prin bass. Este chiar mai adânc decât ce primesc de la Era 300, cred că asta a reprezentat o prioritate pentru inginerii de sunet Sonos. Avem bass puternic, grav, adus în prim-plan. Nu este cel mai cald, dar este foarte exact. Cum adică exact? Adică nu răsună în plus după ce în melodie s-a oprit. Este greu de explicat, dar bass-ul este cumva pornit, dar și „ștrangulat” imediat și la fix atunci când trebuie. La boxe mai puțin pretențioase, frecvențele joase sună uneori ca un sunet continuu, fără precizie. Dar la Sonos Move 2 avem un bass puternic și exact, chiar dacă nu cel mai „suav”, să zic așa.

Sonos Move 2 pune accent pe sustenabilitate și nu face asta doar prin folosirea materialelor reciclate sau reciclabile, ci și printr-o baterie ce poate fi schimbată acasă, grație unui kit ce poate fi comandat direct de la Sonos. Deși nu vorbim neapărat despre un acumulator detașabil, se pare că operațiunea de înlocuire a acestuia se face rapid și fără a fi nevoie să se ajungă în service. Astfel, durata de viață și de folosire a boxei portabile poate crește cu ani buni. Construcția este și ea tipică Sonos, Move 2 este foarte solidă, nimic nu pare sensibil, iar asta lasă impresia unui produs durabil. Materialele sunt de bună calitate. Plasticul ușor cauciucat este fin, mătăsos, iar metalul de la exterior este reprezentat de grila ce înconjoară pe mare parte „ovalul”. Finisările sunt și ele foarte atent lucrate, Sonos Move 2 se prezintă așadar întocmai cum te aștepți de la o boxă portabilă premium. Boxă
Nu am zis până acum nimic de volum. Ei bine, aș spune că avem o putere de circa 45W de la o singură boxă. Și nu-s 45W din ăia doar pe hârtie, să zic așa. Nu, volumul maxim de la o singură boxă este suficient de înalt pentru o cameră de dimensiuni medii. Nu neapărat pentru petreceri, când într-un astfel de spațiu ai nevoie de două boxe, dar pentru o audiție plăcută de muzică, chiar și la volum înalt, este mai mult decât suficient.
⬆️Pe lângă WI-Fi 6 (ax), Sonos Move 2 vine și cu Bluetooth 5.0 pe partea wireless.
Boxa se laudă cu sunet stereo, posibil prin cele două tweetere orientate spre laterale. Este asta suficient ca să genereze acea separare clară stânga / dreapta? Mai mult sau mai puțin surprinzător, Sonos Move 2 chiar sună de una singură ca o pereche de boxe. ⬆️Funcția Trueplay, cea care folosește microfoanele din boxă spre a analiza cum se propagă sunetul în jurul dispozitivului, este prezentă și pe Sonos Move 2.
Dar suntem la conectivitate și nu aș vrea să mai trec în revistă elementele pe care le-am trecut în tabelul cu specificații de la începutul articolului. Merită adusă în fața conexiunea Wi-Fi 6, adică ax, așa cum mai este cunoscută, ce permite conexiunea la rețele atât pe 2.4, cât și pe 5 GHz.
Pentru un audiofil nicio boxă portabilă, adică una care să funcționeze pe baterii, nu are cum să fie soluția ideală, dar Sonos Move 2 dovedește că se apropie de ceea ce caută un adevărat pasionat de sunet.

Sunet

Boxa portabila Sonos Move 2Deși am primit un pachet format din două boxe Sonos Move 2, nu am avut cum să nu le testez și individual. Ideea este că poți forma un sistem multiroom, în care boxele să redea conținut separat sau același conținut simultan, dar poți forma și un sistem de tip stereo.

Ca toate produsele Sonos, nici Move 2 nu este ieftină. Deloc. Merită totuși avută în vedere? Aș spune că doar dacă îți permiți fără a face efort financiar așa ceva sau dacă ești un fan adevărat al brandului american. În rest, probabil că sunt și alte opțiuni cel puțin la fel de bune de la alți producători, adică boxe portabile și inteligente ce sună mai bine decât te-ai aștepta inițial. Sonos Move 2 redă un sunet impresionant raportat la dimensiunile boxei, vine cu o autonomie foarte ridicată, bateria poate fi schimbată cu ușurință, este rezistentă și certificată IP56 și mai are și alte atuuri. Nu aduce, ce-i drept, suport pentru Dolby Atmos sau Hi-Res, pe care mi le-aș fi dorit la acest preț, măcar una dintre opțiuni. De asemenea, boxa este cam grea pentru una portabilă, deși este adevărat că și înglobează multă tehnologie și o baterie mare. Dar, în final, aș spune că totul se rezumă la preț. Dacă ți se pare ridicat, este clar că Sonos Move 2 nu-i neapărat pentru tine.

În fine, suntem la design, așa că mai spun că denumirea producătorului apare subtil pe partea față, pentru ca opus să fie zona decupată ovală unde mai sunt așezate alte trei butoane. De data asta nu sunt capacitive. Două sunt clasice – Power și Bluetooth, în timp ce al treilea este de tip slider  – Activare / Dezactivare microfoane. 
Portul USB-C, așa cum am spus și la capitolul design, permite și încărcare bateriei integrate în boxă, dar și încărcarea altor dispozitive compatibile.
Însă, chiar dacă luate separat frecvențele nu sunt cu adevărat cele mai exacte, când sunt combinate în melodii, totul sună foarte bine. Nu-i chiar de nivel Hi-Res ori Hi-Fi, dar pentru o boxă portabilă de așa dimensiuni, sunetul nu are cum să nu impresioneze plăcut.
Trueplay poate fi activată continuu, așa că atunci când muți boxa aceasta își va adapta în câteva minute modul în care reproduce sunetul. Face ceva Trueplay? Cu siguranță da și poți observa diferențele în aceleași melodii ascultate imediat după ce ai mutat boxa și la câteva minute după ce aceasta a redat conținut. Acea spațialitate este cea care are cel mai tare de câștigat după optimizările Trueplay.
Din păcate, am observat că deși are microfoane, atunci când ai conectată boxa prin Bluetooth la telefon, nu poți prelua apeluri direct de pe boxă. Ciudată decizie.
Ajungem și la înalte, ce sunt foarte bune și ele, dar nu perfecte. Sunt lăsate ceva mai în spate și chiar dacă sunt acolo și sunt suficient de bine punctate, parcă nu sunt la intensitatea cea mai corectă, trebuie să le „țintești” ca să le auzi.
Zona de sus este cea unde sunt prezente butoanele de control tactile, capacitive – reglarea volumului, ce se poate face prin atingerea semnelor „+” și „-” sau prin slide, Play/Pause și Next / Previous. În apropiere sunt și mai multe orificii în spatele cărora sunt microfoane, dar nu cred că sunt chiar 6 în total. Nu am găsit informații despre câte sunt mai exact, dar sunt informații cum că acestea dispun de tehnologie de tip Beamforming.

Ambele boxe Sonos Move 2 au venit într-o singură cutie, cel mai probabil într-un pachet ce vine în acest fel direct de la producător. Sunt astfel de bundle-uri disponibile pentru mai multe modele de boxe Sonos. Revenind la exemplarele de față, în pachetul fiecăruia găsim, pe lângă boxa în sine, alte două cutii în care sunt pliante cu diferite informații, respectiv încărcătorul wireless, cu cablu atașat și mufă USB-C la capăt plus adaptorul de priză, tot cu mufă USB-C:

Încărcarea se face destul de repede, adaptorul din pachet furnizează la ieșire o putere maximă de 45W. Astfel, în testele mele s-a ajuns de la 23% la 37% după 15 minute, pentru ca jumătatea de oră să ducă procentele la 47%. Nu am cronometrat încărcarea completă, de la 0 la 100%. 
Ca design, Move 2 se încadrează la fix în gama producătorului american, liniile curbe sunt la ordinea zilei, iar forma de oval este și ea una tipică Sonos. Totodată, faptul că mare parte din suprafața boxei este reprezentată de o grilă ce se întinde de pe față, pe laterale și care ajunge puțin și pe spate, este caracteristic Sonos.
Am adăugat mai întâi în aplicația Sonos o singură boxă și am ascultat timp de câteva zeci de minute cum sună doar un Move 2.
⬆️Boxele s-au descărcat de la 55% la 25% după mai bine de 8 ore de redare continuă, la un volum mediu de 30%.
Ce ar mai trebui neapărat punctat, este punerea în scenă. Undele sonore sunt aruncate departe de boxă, sunetul umple fără probleme o cameră de dimensiuni medii (20 – 25 mp). Avem o spațialitate excelentă de la o așa boxă, de la o distanță de circa 2 – 3 metri ascultătorul pare că este învăluit de sunet. Nu e nimic de nivelul Era 300, dar este Sonos Move 2 este impresionantă și pe această direcție.
Nu aș vrea să mai insist despre ce face și cum arată aplicația, am scos multe capturi de ecran mai sus și cred că oricine își poate face o impresie. Ce am mai întâmpinat eu ca bug-uri în aplicația de Android sunt unele inadvertențe cu Apple Music, serviciul de streaming pe care l-am ales pentru melodiile Spatial Audio (Dolby Atmos). Sunt mici probleme când listele de redare se blochează, când dai scroll până mai jos în acea listă și apoi, chiar când ajungi la melodia pe care vrei să o pui ca următoare, lista ajunge din nou sus. Este enervant să dai scroll peste zeci și zeci de titluri și apoi lista să o ia de la capăt.

Conectivitate

Boxă portabilă Sonos Move 2 – 2.499 de lei preț recomandat.

Sonos Move 2 se poate încărca și prin portul USB-C de partea din spate, o adiție binevenită pentru a nu fi nevoit mereu să ai la tine accesoriul oval de încărcare. Totodată, prin portul USB-C Sonos Move 2 poate alimenta alte dispozitive compatibile, precum telefoane ori tablete, de exemplu.
Boxa Sonos Move 2 nu este doar una portabilă, ci și una inteligentă. Poate reda conținut audio fără sursă, adică se conectează de una singură la internet și preia de acolo, de la mai toate serviciile de streaming, ceea ce-și dorește utilizatorul. Pentru asta este nevoie neapărat de aplicația Sonos, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS, dar și pentru Windows, macOS și FireOS.
Bateria de 44Wh promite o autonomie de 24 de ore în anumite condiții. Nu le-am găsit listate, dar am testat eu. Aceste 24 de ore nu sunt deloc greu de atins, atât am obținut eu cu volumul din difuzoare în medie pe la 30% (mai mult decât suficient la o audiție normală în interior, în niciun caz prea încet) și cu conectivitate Wi-Fi la internet. Nu am testat prin Bluetooth, ce-i drept, dar în mod normal autonomia ar trebui să fie mai ridicată în acest caz. Întreaga zonă ovală decupată face ca în partea de sus a ei să se formeze un mâner. Nu doar că soluția arată bine, dar este și foarte convenabilă, ergonomică. Era neapărat nevoie de un mâner pentru Sonos Move 2, ce are o greutate de puțin peste 3 kilograme. Raportat la dimensiunile sale, boxa este mai grea decât mă așteptam, cu mult mai grea de altfel. Înțeleg că densitatea de componente de la interior este ridicată, că Sonos a încercat să vină cu multă tehnologie într-un corp compact, dar peste 3 kg la o boxă portabilă este cam mult, din punctul meu de vedere.
Pentru a folosi conectivitatea Bluetooth, există buton dedicat pe boxă ce activează această funcție. După ce este apăsat, Sonos Move 2 se conectează la dispozitivele sursă compatibile ca orice altă boxă Bluetooth.
Boxele Sonos Move 2 au fost testate timp de 5 zile și vor fi returnate. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.
Cu două boxe Sonos Move 2, intensitatea maximă este mai mult decât suficientă inclusiv pentru petreceri indoor, dar și chiar pentru cele outdoor. Chiar dacă apar mici distorsiuni la volumul de 100%, nu aș spune că este ceva deranjant. Adică, dacă ai nevoie de intensitate maximă de la Sonos Move 2 atunci clar nu mai pui neapărat accent pe calitate, ci pe cantitate, să mă exprim astfel.
Îmi place foarte tare să ascult muzică, nu contează că vorbim de audiții prin boxe în casă sau în mașină ori prin căști. Am tot felul de boxe și căști, dar dintre toate cel mai mult mă bucur de circa două luni de Sonos Era 300. Este de departe cea mai plăcută experiență audio din tot ce am deținut și testat până acum. Urmează să adaug încă o Era 300 lângă cea actuală, până la Black Friday sau la promoțiile din preajma sărbătorilor de iarnă sper să strâng banii necesari, cu speranța că prețul va primi o tăiere cât mai consistentă.
⬆️Linii curbe și construcție premium, ambele tipice Sonos.

Autonomie

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.

Ar mai fi de menționat și portul USB-C, ce permite nu doar încărcarea bateriei, ci și conectarea unor adaptoare. Acestea pot fi cu port Ethernet + Lin-In (jack de 3.5mm), dacă nu vrei să te bazezi pe Wi-Fi pentru conexiunea la internet, sau doar mufă Line-In (jack de 3.5mm).
Eu am deja instalată aplicația pe telefon, așa că a fost nevoie doar să adaug noile boxe acolo.
Testul a continuat cu cea de-a doua boxă adusă în aplicație și pusă în mod stereo cu prima. Ce am primit în această combinație? Ei bine, ceva mai mult decât un sunet stereo mai bine profilat, mai pronunțat. Adică acea spațialitate, acea „împrăștiere” a undelor sonore în spațiu este acum și mai evidentă. Așezate la minimum 2 metri una de cealaltă, cele două Sonos Move 2 se completează extrem de bine una pe cealaltă.

Preț

Partea de jos, adică cea pe care se sprijină boxa, vine cu marginea mai profilată, aceasta reprezentând de fapt „piciorul” dispozitivului. Este realizat dintr-un plastic cauciucat tare, ce conferă o aderență foarte bună boxei pe orice suprafață, inclusiv pe cele lucioase, precum sticla.

Sonos Move 2

Pro

  • construcție extrem de solidă, finisări și materiale de top, tipice segmentului premium, certificare IP56;
  • sunet de calitate înaltă, bass surprinzător de grav, de adânc, efect stereo pronunțat de la o singură boxă și spațialitate extinsă;
  • volum ridicat raportat la dimensiunile boxei;
  • autonomie foarte bună, posibilitatea de a schimba facil bateria acasă, printr-un kit dedicat și încărcare suficient de rapidă.

Contra

  • destul de grea pentru o boxă portabilă;
  • fără suport pentru Dolby Atmos sau Hi-Res;
  • aplicația Sonos mai dă rateuri în unele momente, mai sunt ceva bug-uri de compatibilitate cu unele servicii de streaming;
  • preț ridicat.

Concluzii

Galerie cu capturi de ecran din aplicația Sonos pentru Android cu boxa Sonos Move 2:

Conectivitate

Raport preț / specificații

Una peste alta, Sonos Move 2 impresionează nu doar la calitate, ci și la volum. Nu la modul general, dar pentru o boxă portabilă de asemenea dimensiuni este peste ceea ce te aștepți.

Despre autor

Darius Pană

Mediile sunt excelente. Bine, în ultimul timp am observat că mai orice boxă sau pereche de căști a „învățat” să reproducă corect mediile, semn că difuzoarele actuale sunt bine optimizate pe cel mai răspândit spectru, cel ce trebuie să acopere cea mai mare parte din mai toate tipurile de conținut audio. Avem medii clare, deosebit de bine separate, cumva mă așteptam la asta de la Sonos, dar parcă nu de la o boxă portabilă atât de compactă.