ASUS Zenfone 10 – review

Poze realizate cu camera frontală de pe ASUS Zenfone 10 (cu și fără mod Portret, precum și în Low Light):
Deși ASUS numește HyperCharge încărcarea rapidă a modelului Zenfone 10, nu-i chiar vorba de așa ceva la maxim 30W, cât poate da adaptorul din pachet.

Specificații smartphone ASUS Zenfone 10

Date tehniceEcran demn de un flagship, dar care nu a făcut mulți pași înainte față de generațiile precedente. ASUS Zenfone 10
Ecran AMOLED de 5.92 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 446 ppi, rată de refresh maximă la 144Hz, HDR 10+
Procesor Qualcomm SM8550-AB Snapdragon 8 Gen2 pe 4 nm, octa-core cu 1 x 3.2 GHz pe Cortex-X3 + 2 x 2.8 GHz pe Cortex-A715 + 2 x 2.8 GHz pe Cortex-A710 + 3 x 2.0 GHz pe Cortex-A510
Memorie 16 GB RAM, 512 GB spațiu intern de stocare de tip UFS 4
GPU Adreno 740
Sistem de operare Android 13 cu interfața Zen UI
Conectivitate dual SIM 5G (2 x nano SIM), Wi-Fi 7 & 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.3, NFC, localizare prin A-GPS, Glonass, Galileo, GNSS, BeiDou, NavIc și QZSS, USB Type-C și jack audio de 3.5 mm
Camere foto și video Cameră principală cu 2 senzori:
– 50 Megapixeli Wide, 1/1.56 inch, f/1.9, PDAF, Hybrid Gimbal Stabilizer 2.0 pe 6 axe
– 13 Megapixeli Ultrawide, f/2.2,
Filmează 8K 4320p cu 24 fps, 4K 2160p cu 30 /60/120 fps, Full HD 1080p cu 30/60/120/240 fpsEcran demn de un flagship, dar care nu a făcut mulți pași înainte față de generațiile precedente.
ASUS Zenfone 10
AnTuTu v10.0.3-OB3 1620165 puncte
AndroBench Sequential Read – 3502.6 MB/s
Sequential Write – 3046.61 MB/s
Random Read – 451.05 MB/s
Random Write – 560.63 MB/s
3DMark Wild Life Vulkan – 8261 puncte
Wild Life Extreme Vulkan – 2265 puncte
GFXBench Car Chase ES 3.1- 71 fps
Manhatan 3.1 ES 3.1 115 fps
PCMark Work 3.0 Performance 18587 puncte
Geekbench 6 v.6.1.0 Single-Core – 2024 puncte
Multi-Core – 5712 puncte


Ecranul produce nuanțe vii, vibrante, contrast infinit, cu negru absolut și o luminozitate maximă ce este pe la 1.000 niți la nevoie, adică în lumină naturală puternică (nu am măsurat și nu am informații oficiale, dar din experiență este pe acolo). Parcă nu s-a făcut un update la luminozitate, care nu-i scăzută nici pe departe, dar parcă în 2023 s-ar putea să vrei mai mult.  Sunetul stereo, cu difuzor principal pe latura de jos ce este ajutat de cel pentru apeluri la conținut multimedia, este de bună calitate. Îl pot numi de foarte bună calitate la modul general, dar pentru un vârf de gamă din 2023 îl pot încadra doar la bun. După ce am experimentat sunetul de pe ASUS ROG Phone 7 Ultimate, nu-l pot așeza pe cel al modelului ASUS Zenfone 10 nici pe aproape.
Chiar dacă raportul ecran / corp nu este cel mai ridicat, ASUS Zenfone 10 rămâne un smartphone extrem de compact, cel puțin în zona flagship nu sunt multe modele ce pot concura ca dimensiuni, pe lungime și lățime. În schimb, grosimea este ceva cam mare, se apropie de 1 cm. Asta vine totuși cu un avantaj, smartphone-ul se simte extrem de robust, de solid, aproape că nu flexează deloc oricum ai încerca să provoci așa ceva.

Conectivitate

ASUS Zenfone 10 - reviewMemoria RAM poate fi de 8 GB la versiunile de bază, dar aici vorbim despre o cantitate dublă, ce face ca multitasking-ul și revenirea la aplicațiile folosite cu câteva ore în urmă să fie instantă. Memoria internă poate fi de 128, 256 sau de maxim 512 GB, ca în cazul de față. Este cea mai rapidă a momentului, însă nu există suport pentru carduri de memorie.

Acesta din urmă are un răspuns aproape instant, iar rata de recunoaștere este foarte înaltă, foarte, foarte rar mai dă greș,iar atunci poate fi de vină chiar utilizatorul, ce nu așează cum trebuie degetul. Pe de altă parte, butonul Power și, implicit, senzorul de amprentă, este poziționat aproape la mijlocul terminalului, deci nu-i cel mai bine așezat, nu-i cel mai ușor de atins.  Nimic de reproșat nici aici, unde ASUS Zenfone 10 încă se bazează pe cele mai performante soluții ale momentului, așa cum au făcut și generațiile anterioare. Cel mai puternic chipset din lumea Android în 2023 este sub carcasă, unul ce integrează procesor extrem de capabil, dar și un GPU asemenea, ce duce fără probleme orice joc din magazinul Google la detalii maxime și un fps ridicat susținut.
Nici anul acesta nu a apărut o lentilă cu zoom optic, iar senzorii ultrawide și cel frontal au pierdut sistemul AF.

Camere foto și video

ASUS Zenfone 10 - reviewElementele de conectivitate fără fir sunt reprezentate de disponibilitate 5G pentru ambele cartele, cu suport pentru benzile n1 / n2 / n3 / n5 / n7 / n8 / n12 / n20 / n28 / n38 / n41 / n77 / n78. Se adaugă Wi-Fi 7, cum puține smartphone-uri pun, Bluetooth 5.3, NFC și localizare prin mai toate serviciile posibile, anume A-GPS, GNSS, Glonass, Galileo, BeiDou, QZSS și NavIc.  

Poze ultrawide, wide, zoom 2X și 4X realizate cu ASUS Zenfone 10:
Este vorba despre destul de multe adiții, pe care poți alege să le folosești, să le activezi, sau nu. De exemplu, sunt gesturi ce pot fi folosite pe ecranul stins, blocat, sunt suportate gesturi de swipe pe senzorul de amprentă, care duc la anumite acțiuni, dar sunt valabile și gesturi de tap (Back Tap) pe zona din spate a telefonului. Asta ca să numesc doar câteva dintre aceste funcții, cărora li se mai adaugă și altele, precum Edge Tool, o bară laterală unde poți aduce cele mai folosite aplicații, pe care le poți accesa rapid oricând, sau Game Genie, spațiu unde gestionezi setările de performanță pentru jocuri, pe care le poți personaliza pentru fiecare titlu în parte. Nu sunt neapărat funcții unice, exclusive, care nu se mai regăsesc și la alți producători, dar sunt binevenite.
Ca design, ASUS Zenfone 10 nu se îndepărtează mai deloc de modelul de anul trecut. Avem aceleași linii generale, ba chiar poți confunda cele două generații. Spatele din plastic se continuă ușor și pe margini, unde se întâlnește cu un șasiu zdravăn din aliaj metalic. La fel se întâmplă și cu ecranul, ușor curbat pe toate laturile, ce vine îmbinat direct cu șasiul metalic, fără alte elemente din plastic vizibile, cum se mai întâmplă uneori, ce-i drept în segmentele inferioare, undeva în zona mid-range și low-cost, de exemplu. Smartphone
În testele de benchmark apar unele dintre cele mai mari scoruri de până acum din lumea Android, dar ele vin cu o încălzire serioasă a carcasei. Capturi de ecran din interfața Zen UI cu Android 13 pe ASUS Zenfone 10:
Carcasa de protecție este de culoare neagră, ceea ce nu se potrivește tocmai cu nuanța deschisă a modelului ajuns la noi. Apropo de asta, ASUS Zenfone 10 este disponibil în nu mai puțin de 5 culori: Comet White (precum cel de față), Midnight Black, Starry Blue, Aurora Green și Eclipse Red. Pe filmare, ASUS Zenfone 10 poate capta la rezoluție maximă 8K cu 24 fps, însă doar cu senzorul de 50 MP, logic. Totuși, pe ultrawide nu ai decât opțiunile 4K 30 fps și Full HD cu 30 sau 60 fps. De HD 720p nu vorbim, fiindcă nu cred că mai trage cineva la așa rezoluție în 2023. La fel, dacă activezi HDR nu ai decât senzorul wide la dispoziție și tot așa.
Poze în low-light cu modul de Noapte activat pe camerele spate de pe ASUS Zenfone 10 (ultrawide și wide):
La fel ca la modele anterioare din seria compactă Zenfone, ASUS aduce în continuare jack-ul audio de 3.5 mm. Iar de aici iese un sunet căruia nu prea am ce-i reproșez. Am testat cu căștile ASUS ROG Cetra II Core, ce sunt cele mai bune in-ear cu fir pe care le am, și experiența audio este excelentă. Absolut nimic de reproșat.  Sunetul extern este de bună calitate, are și ceva bass, dar nu suficient pentru segmentul unde este poziționat. Mediile și înaltele sunt bine conturate și corect separate, dar nimic cu adevărat uimitor. Volumul maxim este înalt, dar nici aici nu se sparg recorduri. Este undeva sus în clasament, dar nu aș spune că prinde pozițiile din top 10. Din păcate, la volum maxim apar ceva distorsiuni și degradări ale calității, acompaniate și de vibrații puternice ale spatelui, ce se simt prea pronunțat în mână.
Pe timp de noapte, cu modul dedicat, nu poți face decât poze ultrawide și wide, fără posibilitate de zoom.
La partea de senzori, am trecut în tabelul de la începutul review-ului tot ce am găsit oficial despre specificațiile tehnice, așa că trecem peste partea aceasta. În schimb, nu pot să nu remarc faptul că la ASUS Zenfone 10 nu mai există autofocus pentru senzorul ultrawide, care era la Zenfone 9, care avea AF chiar și pe camera de selfie, ce și ea l-a pierdut la noul model.
Când lumina din jur este mai puțină, dar fără a activa modul de Noapte, pozele arată cam așa:
Prețurile recomandate sunt:
Zona frontală este ocupată în mare parte de ecran, așa cum este trendul deja de ceva ani. Doar că raportul între ecran și corp nu este nici de data aceasta cel mai înalt cu putință, sunt margini late chiar și pe lateral, pentru standardele flagship din 2023. Nu mai vorbesc de marginea de jos și fără discuție de cea de jos, ce sunt mai late decât ar fi fost de preferat. Mai mult, camera frontală nu se „ascunde” să zicem în ecranul stins, ci are un inel cromat în jurul ei, cumva spre a ieși în evidență în orice moment. Nu ai cum să-i ratezi poziționarea din colțul stânga sus.
Autonomie bună spre foarte bună la utilizare normală, dar care scade abrupt când pui ansamblul hardware serios la lucru.
Chiar și așa, eu nu aș trece autonomia la unul dintre punctele contra, cum nici nu o pot lăuda. Repet, în condiții normale, prinzi destul de simplu o zi de autonomie, doar când forțezi vezi cum autonomia se pierde repede..

Autonomie și încărcare baterie

Autonomie ASUS Zenfone 10Cum arată clipurile video? Sincer nu chiar atât de bine pe cât te-ai putea aștepta. Nu-s deloc rele, dar parcă nici nu ies cu nimic în evidență, cel puțin nu pentru un vârf de gamă. Adică, sunt detalii pe 8K, dar parcă și ceva zgomot de imagine. Pe 4K HDR îmi place cum arată imaginea, însă totuși parcă nu-i nimic wow. Mai mult, nu este o consistență pe video. În aceleași condiții, dar în clipuri diferite vezi că ai altă expunere, alt balans de alb. La două clipuri trase în același loc, la diferență de doar câteva zeci de secunde.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre ASUS Zenfone 10:
Vedem că pe ultrawide avem rezultate foarte slabe pentru un flagship, mult prea mult zgomot de imagine și puține detalii, dar to ce se face din senzorul de 50 MP este mai mult decât ok, în special cele normale, fără zoom. Chiar și acelea însă sunt cel puțin utilizabile, la zoom 2X chiar foarte ok.

Am ceva experiență cu smartphone-urile din gama de top ASUS, am folosit pentru mai bine de un an un Zenfone 8 și l-am testat în amănunt și pe Zenfone 9. De câteva zile l-am primit și pe ASUS Zenfone 10, iar mai departe vedem cu ce a venit nou producătorul taiwanez în 2023, ce a adăugat în rețetă, ce a păstrat nealterat, dar și ce a dispărut din peisaj.

Sunt multe moduri de captură disponibile pe ASUS Zenfone 10, așa cum se observă din screenshot-urile de mai sus, iar noi începem analiza cu cele banale, clasice, să le zicem așa. Mă refer la pozele cu multă lumină naturală în cadru.
La fel de bine și pe partea de aplicații preinstalate. Bloatware la minim, chiar dacă, pe lângă cele de la Google, mai sunt aduse și Facebook, Instagram, Facebook Messenger și Phone Clone, de la ASUS. Oricum, puține, extrem de puține, lista tuturor aplicațiilor este foarte restrânsă.

Suportul Wi-Fi 7 mi se pare că ține capul de afiș la partea de conectivitate.
Vreau să spun aici că în sarcinile foarte stresante, cum sunt desigur testele de benchmark, ASUS Zenfone 10 se încinge serios. Pe spate undeva central, dar ceva mai sus, lângă lentilele camerei ultrawide apare o zonă foarte fierbinte, dar nu neapărat exagerat. Pe de altă parte, în centrul ecranului, tot așa, ceva mai sus de jumătate pe înălțime, sticla se simte foarte încinsă, iar această zonă se extinde pe mai toată suprafața display-ului, către margini fiind evident mai puțin fierbinte. Așadar, performanța vine cu un revers al medaliei.

Preț

Cele două lentile ale camerelor de pe spate pot părea inițial supradimensionate, dar apar așa mai degrabă în poze, în realitate nu deranjează vizual. Cel puțin nu pe mine. Modulul senzorului principal, cel de sus, este evident mai înalt decât cel ultrawide, iar asta face ca telefonul să se sprijine direct pe inelul din jurul lentilei atunci când telefonul este așezat pe spate.
Spatele din plastic finisat rugos asigură un grip excelent.

  • 3.999 de lei pentru ASUS Zenfone 10 cu 8 / 128 GB;
  • 4.199 de lei pentru ASUS Zenfone 10 cu 8 / 256 GB (3.999 de lei în perioada promoției ce rulează până la 31 iulie 2023);
  • 4.699 de lei pentru ASUS Zenfone 10 cu 16 . 512 GB (4.399 de lei în perioada promoției ce rulează până la 31 iulie 2023).

Vedem mai sus că rezultatele sunt bune, dar nu grozave pentru senzorul ultrawide, foarte bune pe wide și zoom 2X, care se face prin crop tot de la senzorul wide, dar chiar și majoritatea celor cu zoom 4X se prezintă bine, mai ales că vin tot de la senzorul de 50 Megapixeli.

ASUS Zenfone 10

Pro

  • construcție extrem de solidă, grip excelent, IP68;
  • ecran de calitate, suficient de bun pentru un flagship, chiar dacă nu a evoluat mult față de cele ale generațiilor precedente;
  • sunet extern bun și absolut excelent prin jack-ul audio de 3.5 mm;
  • ansamblu hardware foarte performant, ce include cele mai puternice componente din lumea Android din 2023;
  • interfață ce rulează aproape perfect tot timpul, cu multe funcții folositoare adiționale unui Android nativ, față de care nu diferă mai deloc ca design;
  • autonomie ok la utilizare normală, opțiuni folositoare pentru protejarea bateriei la încărcare, acum și wireless charging.

Contra

  • în timpul sarcinilor intense, susținute, ecranul se încinge serios, la fel și spatele, cu o zonă fierbinte undeva în centru, lângă lentilele camerei ultrawide;
  • încă nu avem cameră cu zoom optic (deși rezultatele de la cel wide cu zoom digital sunt bune) și a dispărut autofocusul de pe senzorul ultrawide și de la cel frontal.

Concluzii

Mi-a plăcut că și la ASUS Zenfone 10 s-a păstrat acel meniu pentru întreținere baterie, ce-ți permite să alegi încărcare constantă, adică mai lentă, a acumulatorului, chiar și când folosești adaptorul rapid din pachet. Dar, mai important din partea mea, este că poți alege un procent maxim până la care să fie încărcată bateria. Sunt trei opțiuni – maxim (100%), 90 sau 80%.

Foto & Video

Pret / Specificatii

Așa cum spuneam mai sus, totul rulează excelent pe ASUS Zenfone 10, iar asta se poate explica chiar prin scorurile obținute în testele de benchmark pe care le rulăm pe mai toate telefoanele testate.

Despre autor

Darius Pană

Selfie-urile sunt bune, dar nimic spectaculos. Ba chiar uneori apare ceva cam mult zgomot de imagine, în timp ce pe Portret se mai dă greș cu fundalul. Într-un exemplu de mai sus o lentilă a ochelarilor de soare pe care îi am pe cap este scoasă total din scenă…