ASUS ROG Phone 8 Pro – review

ASUS ROG Phone 8 Pro - review

Aplicația Camera de la ASUS ROG Phone 8 Pro adoptă designul obișnuit Android și vine cu doar o mică personalizare, la nivel de fonturi și culori ale acestora, care le preiau pe cele ale temei ROG UI.
Veștile bune nu se termină la ecran. Sunetul extern, de tip stereo, este și el cel mai bun pe care l-am găsit pe un smartphone „convențional”. Dar nu cel mai bun la modul general, fiindcă aici ASUS ROG Phone 7 Ultimate rămâne standardul de calitate și volum pentru mine. Pur și simplu, generația trecută a telefonului de gaming de la ASUS avea o altă dinamică, cu cele două difuzoare identice, care trimiteau undele sonore direct spre tine.

Specificații smartphone ASUS ROG Phone 8 Pro

Date tehniceCe să mai, sistemul de operare Android 14 este intens modificat de interfața ROG UI, dar poți alege să folosești o interfață ca de Android nativ, dacă vrei. Există această opțiune, cum există o mulțime de alte posibilități de personalizare și numeroase funcții suplimentare „ascunse” prin meniul cu setări de pe ASUS ROG Phone 8 Pro.  ASUS ROG Phone 8 Pro
Ecran E6 Flexible AMOLED de 6.78 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 388 ppi, rată de refresh maximă de 165Hz, LTPO cu rată variabilă de la 1 la 120 Hz, luminozitate maximă 1600 niți cu până la 2500 niți în peak
Procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 pe 4nm, Octa-core cu 1 x 3.3GHz pe Cortex-X4 + 5 x 3.2GHz pe Cortex-A720 + 2 x 2.3GHz pe Cortex-A520
Memorie 12 / 16 / 24 GB LPDDR5X
256 GB / 512 GB / 1 TB UFS 4.0
GPU Adreno 750
Sistem de operare Android 14 cu ROG UI
Conectivitate dual SIM 5G (2 x nanoSIM), Wi-Fi 7 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.3, NFC, localizare prin GPS, GNSS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS și NavIC, jack audio de 3.5 mm și 2 x USB Type-C
Camere foto și video Cameră principală cu 3 senzori:
– 50 Megapixeli Wide cu senzor Sony IMX890, 1/1.56 inch, f/1.9, OIS cu Hybrid Gimbal Stabilizier 3.0, PDAF
– 32 Megapixeli Telephoto zoom optic 3X, 4in1 pixel binning 1.4μm (poze de 8 MP), f/2.4, OIS, PDAF
– 13 Megapixeli Ultrawide (120°), f/2.2Ce să mai, sistemul de operare Android 14 este intens modificat de interfața ROG UI, dar poți alege să folosești o interfață ca de Android nativ, dacă vrei. Există această opțiune, cum există o mulțime de alte posibilități de personalizare și numeroase funcții suplimentare „ascunse” prin meniul cu setări de pe ASUS ROG Phone 8 Pro. 
ASUS ROG Phone 8 Pro
AnTuTu v10.1.9 2160457puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write
21273 puncte
53398 puncte
2290.84 MB/s
2939.21 MB/s
Geekbench 6 v.6.2.2
CPU Single-Core
CPU Multi-Core
2246 puncte
7134 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Solar Bay Vulkan
Maxed Out!
5175 puncte
8679 puncte
GFX Bench v 5.1.0
Aztec Ruins OpenGL (High Tier)
Aztec Ruins Vulkan (High Tier)
Car Chase ES 3.1
Manhattan 3.1 ES 3.1
112 fps
125 fps
131 fps
165 fps

Rezultatele din testele de benchmark pe care le-a rulat ASUS ROG Phone 8 Pro „certifică” cumva tot ce am spuns la capitolul anterior, legat de puterea de procesare. Sunt de departe cele mai bune scoruri pe care le-am structurat până acum într-un astfel de tabel:

Analiza foto o începem cu cadre de zi, cu exemple de la fiecare senzor în parte, cu un bonus pe zoom 6X, care este realizat din crop de la senzorul telephoto cu zoom optic 3X.

Conectivitate

Viteza Wi-Fi ASUS ROG Phone 8 ProÎn rest, ce să mai zic de ecran? Este superb oricum îl analizezi. Culori pe cât de vii și de saturate, pe atât de plăcute, care par foarte exacte și care oricum pot fi reglate după preferințe, inclusiv ca balans de alb. Contrast uriaș, cu un negru absolut, și luminozitate maximă ce nu-ți creează nici cele mai mici deficiențe de lizibilitate inclusiv cu soarele oblic de iarnă ce-și aruncă razele direct perpendicular pe acest display.

🔺ROG Phone 8 Pro trece bine peste 2 milioane de puncte în AnTuTu… Ce ar mai fi de zis?!
ASUS ROG Phone 8 Pro continuă să impresioneze sau, mai spus spus, o face de la primul contact, nu doar prin design și construcție, cât mai ales prin ecranul AMOLED. Nu o să spun că este cel mai bun din toată lumea, dar, până la acest moment, este unul dintre cele pe care le-am apreciat cel mai tare. 


Smartphone

Camere foto și video

ASUS ROG Phone 8 Pro - reviewCa să mă fac înțeles, cu utilizare normală, ca și cum nu ai avea un smartphone de gaming, două zile pline nu reprezintă ceva de neatins, ba din contră.

Aplicația Armoury Crate pe ASUS ROG Phone 8 Pro:
Acum, difuzorul de pe latura de jos poate fi acoperit foarte ușor cu mâna atunci când ții telefonul în mod peisaj, iar cel pentru apeluri, care sună grozav, nu este totuși la același nivel cu primul. Nici calitativ și nici ca intensitate maximă. Oricum, ASUS ROG Phone 8 Pro produce un sunet puternic, foarte puternic, și la o calitate excelentă, dar nu mai este ce a fost…
Scurt pe doi aici: ASUS ROG Phone 8 Pro este de departe cel mai puternic smartphone pe care l-am încercat și, chiar dacă forțez ușor întrucât nu am testat chiar tot ce există momentan pe piață, aș putea aprecia că este cel mai performant smartphone. (punct)

Dintre aplicațiile prezente suplimentar pe ASUS ROG Phone 8 Pro (nu sunt multe, pe lângă cele de la Google), cea mai importantă este cu siguranță Armoury Crate, care preia tema și câteva dintre opțiunile disponibile pe laptopurile ROG.
Clip video Full HD 108p 60 fps cu mod Super HyperSteady activat pe ASUS ROG Phone 8 Pro:

Voi trece mai rapid peste acest capitol, întrucât am explicat destul de detaliat, zic eu, întreg procesul de unboxing, cu conținutul pachetului și o descriere amănunțită a celor mai importante caracteristici care țin de design și construcție.
Alte puncte pro pentru ASUS ROG Phone 8 Pro se referă la încărcarea wireless cu maxim 15W și la opțiunile pentru întreținerea bateriei.
Smartphone

După cum se poate vedea din pozele de mai sus, rezultatele sunt demne de un flagship. Nu aș vrea să compar ce poate ASUS ROG Phone 8 Pro cu vârfri de gamă de la Samsung, Apple, Huawei, Honor, Vivo ș.a.m.d., fiindcă nu aș spune că este cazul. ASUS ROG Phone 8 Pro rămâne în principal un smartphone de gaming, iar în această catergorie nu cred că-l poate întrece cineva la calitatea foto de la oricare dintre senzori.
Cameră frontală de 32 Megapixeli, 4in1 pixel binning 1.4μm (poze de 8 MP), wide la 90°, f/2.0

[embedded content]
Cam singurele nemulțumiri pe care le-aș avea de la ASUS ROG Phone 8 Pro pe partea de filmare țin de faptul că senzorii telephoto și cel frontal nu pot filma la rezoluție mai înaltă de Full HD. Cred că se poate face un update se software care să rezolve problema, întrucât nu cred că acești senzori sunt limitați hardware din acest punct de vedere.
ASUS ROG Phone 8 Pro a fost testat timp de 21 de zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost editat sau aprobat de altcineva.

ASUS ROG Phone 8 Pro vine cu o schimbare la nivel de design exterior, îndepărtându-se de masivitatea și robustețea pe care le știam de la seriile trecute. Avem acum o implementare apropiată ca dimensiuni, volum și aspect de un smartphone conventional. Nu lipsesc însă elementele care să atragă atenția, care să îți amintească că ai un telefon conceput pentru gaming. Amintesc aici afișajul cu LED-uri AniMe Vision de pe spate, prezența butoanelor capacitive AirTriggers și a celui de-al doilea port USB-C, care alimentează cu electricitate accesoriul de răcire activă AeroActive Cooler X. Mai sunt și alte mici detalii care fac din ASUS ROG Phone 8 Pro un smartphone cu adevărat special. Punctele pro și contra sunt mai sus, închei aici spunând că marea problemă a acestui smartphone grozav este prețul. Cred că doar fanii înfocați ai brandului și, evident, doar cei solvabili vor face pasul către achiziție, în rest mulți fie nu-și vor permite, fie vor decide că la aceeași bani pot alege din oferta brandurilor de pe primele poziții ale clasamentului mondial al vânzărilor.

🔺Puține aplicații preinstalate și o interfață plină de opțiuni, dar care se mișcă impecabil.
Clip video 8K 4320p 24 fps filmat cu ASUS ROG Phone 8 Pro:
Dar ASUS ROG Phone 8 Pro este un telefon (și) pentru jocuri, așa că am testat de mai multe ori și astfel de scenarii. În unul dintre ele, pentru care am și captura de ecran de mai jos, după 55 minute de joc în Real Racing 3, cu o oră și 47 minute pe YouTube și vreo 20 de minute de navigare pe Chrome, bateria s-a golit de la 99% la 74%. Impresionant din partea mea. Vorbim despre un timp de ecran aprins de peste 3 ore, dintre care o oră de gaming destul de serios, iar asta cu un consum de sfert din baterie.
Încărcarea cu adaptorul rapid din pachet, cel ce produce la ieșire o putere maximă de 65W, se face așa cum puteți vedea mai jos, după două încercări:
[embedded content]

Autonomie și încărcare baterie

Autonomie ASUS ROG Phone 8 ProPoze Ultra Wide 0.6X, Wide 1X, Zoom 3X și 6X realizate cu ASUS ROG Phone 8 Pro:

ASUS ROG Phone 8 Pro se laudă un sistem de răcire foarte avansat, evident mai eficient decât cel de pe generația trecută. Nu știu dacă este chiar așa, dar trebuie spus că în sarcini grele susținute, ASUS ROG Phone 8 Pro devine fierbinte pe tot spatele și chiar și pe ecran. Zona fierbinte se extinde gradual pe măsură ce continui să forțezi ansamblul hardware, semn că disiparea căldurii de sub carcasă spre exterior chiar funcționează. Astfel, componentele interne transferă temperaturile înalte spre carcasă, iar asta înseamnă că puterea maximă poate fi menținută mai mult timp. Însă asta generează și un disconfort pentru utilizator, care va ține în mână după 15 – 20 minute de joc greu ceva cam ca un radiator în miez de iarnă. 
Așa cum am mai spus de multe ori, mi-ar plăcea ca astfel de opțiuni să vină integrate direct din Android, fiindcă nu am cum să nu apreciez posibilitatea de a încărca încet acumulatorul chiar și cu adaptorul rapid, precum și să pot limita încărcarea la un procent de maxim 80 sau 90%.
Așa că aici aș vrea doar să amintesc, din nou, că ASUS ROG Phone 8 Pro se detașează de tot ce a însemnat această serie până acum, păstrând însă destule elemente care să-ți amintească constant că ai un smartphone special, unul de gaming.
ASUS ROG Phone 8 Pro mi-a făcut începutul de an mai plăcut, unul în care problemele de sănătate (nimic foarte grav) s-au ținut lanț în familie. Câteva tipuri de viruși și alte infecții s-au năpustit asupra noastră și astfel am petrecut mult timp în casă, încercând să ne revenim cât mai rapid și să nu-i infectăm pe alții. Astfel, deși nu cu toate forțele la mine, am mai avut timp și de ceva gaming alături de ASUS ROG Phone 8 Pro și l-am descoperit în toată splendoarea sa. Nu mă refer strict la design când fac această apreciere, ci la pachet, la întreaga experiență de utilizare pe care acest terminal o poate contura.
Interfața aplicației Camera de pe ASUS ROG Phone 8 Pro:

  • 5 – 37% în 10 minute;
  • 5 – 60% după 20 minute;
  • 5 – 81% la finalul unei jumătăți de oră.
  • 15 – 29% în 5 minute;
  • 15 – 42% după 10 minute;
  • 15  -53% la trecerea unui sfert de oră.

Și pe low-light, cu modul de Noapte activat avem parte de scene bine prelucrate, cu mențiunea că dispare opțiunea pentru zoom 6X. Oricum, nu aș spune că le poți reproșa mare lucru fotografiilor de mai jos.
Filmează Full HD cu 30 fps
Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe ASUS ROG Phone 8 Pro:

Preț

Chiar și pe filmare ASUS ROG Phone 8 Pro se descurcă cel puțin admirabil. Sunt multe, multe opțiuni disponibile pe video, cu captură 8K 24 fps ce arată foarte bine, dar și cu altceva pe care cu greu îl găsești chiar și la telefoane cu mult mai multe pretenții de camera phone. Mă refer la posibilitatea de a filma 4K 2160p cu… 120 fps. Astfel, poți exporta clipuri video de tip slow motion 3X și chiar 4X la rezoluție nativă 4K, ceea ce nu pot face multe smartphone-uri actuale.

ASUS ROG Phone 8 Pro

Pro

  • design special, construcție la cel mai înalt nivel calitativ, telefon solid cu certificare IP68;
  • ecran excelent, probabil cel mai bun pe care l-am văzut până la această dată;
  • sunet extern de foarte bună calitate și la volum înalt (vezi și puncte contra) și sunet prin jack de 3.5 mm aproape perfect;
  • probabil cel mai puternic smartphone Android la acest moment;
  • interfața ROG UI se mișcă senzațional de rapid și există multiple opțiuni de personalizare și funcții suplimentare folositoare;
  • rezultate foarte bune pe foto (atât pe timp de zi, cât și în low light) și pe video (captură 4K cu 120 fps, mod Super HyperSteady);
  • autonomie grozavă, încărcare rapidă cu adaptor de 65W prezent în pachet, încărcare wireless și opțiuni folositoare pe partea de întreținere baterie.

Contra

  • preț ridicat;
  • deși foarte bun, sunetul extern este o idee mai slab decât cel al generației trecute ROG Phone, iar dispunerea difuzorului principal pe latura de jos îl face ușor de acoperit cu mâna în mod peisaj;
  • filmarea este limitată la Full HD 1080p pentru senzorii telephoto și cel frontal.

Concluzii

🔺Cei trei senzori de pe spate sunt de nivel flagship, nimic de comentat aici.

Foto & Video

Pret / Specificatii

Cu circa 3 săptămâni în urmă aduceam un articol de tip „Unboxing și primele impresii” pentru cel mai puternic smartphone pe care am avut ocazia să-l testez până acum. După ce l-am avut la dispoziție, în total, pentru aproape o lună de zile, vreau să vă prezint cât mai detaliat acest telefon ce s-a detașat ca design de segmentul de gaming, dar care a păstrat în cea mai mare parte avantajele pe care un astfel de smartphone trebuie să le ofere utilizatorului.

Despre autor

Darius Pană

🔺Ecranul cu margini foarte înguste poate că nu reprezintă cea mai corectă soluție pentru un smartphone de gaming, întrucât poți atinge involuntar în timpul jocului alte zone decât cele dorite.